117 views 2 mins 0 comments

 „Împreună suntem mai puternici” : Summitul Inițiativei celor Trei Mări la București

In 3SEAS
august 17, 2023

Cel de-al 8-lea Summit al Inițiativei celor Trei Mări (I3M) și Forumul de Afaceri al I3M vor avea loc în 6-7 septembrie 2023 la București.

Sub motto-ul „Împreună suntem mai puternici”, Summit-ul din acest an își propune să promoveze importanța securității și stabilității regionale, reflectând redefinirea geopolitică adusă de războiul în desfășurare în Ucraina. Se presupune că evenimentul din acest an de la București ar putea aduce decizii importante privind cooperarea cu Ucraina și reconstrucția acestei țări după încheierea războiului.

În ciuda acordării Ucrainei statutului special de partener participant la cel de-al 7-lea summit de la Riga de anul trecut, țările I3M nu au reușit să dezvolte o poziție unitară cu privire la agresiunea rusă în curs împotriva Ucrainei. Deși majoritatea țărilor condamnă cu fermitate acțiunile Rusiei și oferă Ucrainei sprijin atât politic, cât și militar, Austria și Ungaria continuă să manifeste reținere în reacția lor pe acest subiect.

Totodată, Summit-ul își propune consolidarea I3M că platforma politică, aptă să sprijine reziliența și securitatea regiunii și să implementeze proiecte de infrastructură și de interes strategic în domeniul transportului, energiei, transformării verde și interconectivității digitale.

Organizarea celui de-al 9-lea summit din 2024 a fost anunțată de Lituania. Acest lucru arată interesul continuu al statelor baltice pentru formatul Inițiativei celotr Trei Mări. Este foarte probabil că agenda următorului Summit va cuprinde, printre alte subiecte, chestiunea Ucrainei și a reconstrucția acesteia, securitatea în regiunea Mării Baltice, dezvoltarea infrastructurii energetice, digitalizarea în regiune.