161 views 5 mins 0 comments

Într-o lume complexă și din ce în ce mai plină de provocări, Leadership-ul durabil este soluția: viziune, curaj, cooperare, învățare

In LEADERSHIP
august 13, 2023

La ora actuală, liderii se confruntă cu provocări interconectate și fără precedent : conflicte geopolitice, perturbări ale lanțurilor de aprovizionare, criză a biodiversităţi, probleme generate de finanțarea speculativă, economie în criză. Toate acestea ridică provocări noi și complexe pentru lideri, care trebuie să integreze, în aceeași formulă, beneficiile economice, responsabilitatea socială și protecția mediului. În acest context, au apărut noi stiluri de conducere. Printre acestea, leadership-ul durabil a devenit o parte importantă a modelului de leadership, deoarece arată rolul cheie al liderilor în echilibrarea obiectivelor triple ale economiei, societății și mediului.

Liderii durabili au patru caracteristici comune. În primul rând, au o viziune pe termen lung, care este construită dincolo de următorul trimestru sau ciclu electoral, pentru ca aceasta se concentrează pe crearea unui viitor mai bun pentru toți. În al doilea rând, liderii durabili privilegiază cooperarea : ei știu că, într-o lume din ce în ce mai interconectată, nicio persoană sau organizație nu poate rezolva singură problemele. În al treilea rând, sunt inovatori : caută constant modalități noi și mai bune de a face lucrurile. Și în al patrulea rând, sunt curajoși, dispuși să-și asume riscuri și să susțină ceea ce cred, chiar și atunci când ideile și deciziile lor sunt nepopulare.

    Principiile leadership-ul durabil

Fondatorul teoriei leadership-ului durabil în educație este Dr. Andy Hargreaves, autor a  peste 30 de cărți și care a stabilit, împreună cu Dean Fink, structura de principii a acestui tip de conducere:

  1. Leadership-ul durabil creează și păstrează învățarea durabilă : leadership-ul durabil menține, protejează și promovează învățarea susținută pentru toți, deoarece aceasta creează îmbunătățiri și rezultate care durează în timp. Învățarea durabilă se bazează pe următoarele principii : creativitate, comunicare, muncă de echipa, învățare pe tot parcursul vieții, adaptare și schimbare, responsabilitate socială.
  2. Leadership-ul durabil își asigură succesul în timp : liderii durabili își planifică și își pregătesc succesiunea -după standarde clare și definite -, precum și pe cei care le vor urma, pentru ca aceștia să continue reformele. În acest sens, este importantă construirea de comunități profesionale puternice și înlocuirea conducerii carismatice cu conducerea inspirațională.
  3. Leadership-ul durabil susține leadership-ul celorlalți : într-o lume extrem de complexă, niciun lider, instituție sau națiune nu poate controla totul fără ajutor. Leadership-ul durabil este o necesitate distribuită și, în același timp, o responsabilitate comună și de aceea privilegiază interacțiunea și cooperarea.
  4. Leadership-ul durabil abordează problemele echității sociale: leadership-ul durabil recunoaște și își asumă întreaga responsabilitate pentru faptul că acțiunile și deciziile îi influențează pe cei din jur, pentru că afectează un mediu mai larg decât propria organizație.
  5. Leadership-ul durabil promovează diversitatea : liderii durabili îi încurajează pe oameni să se adapteze și să prospere în medii din ce în ce mai complexe, învățând unii de la alții prin coeziune, flexibilitate și transfer de cunoștințe.
  6. Leadership-ul durabil protejează resursele : el se dezvoltă și nu epuizează resursele materiale și umane. Leadership-ul durabil promovează transformările autentice și modelele responsabile de business, pentru a proteja sustenabilitatea mediului și pentru a crea un viitor mai bun.
  7. În concluzie, leaership-ul durabil este acela care este capabil – mai ales în perioade complicate și pline de perturbări că cea actuală- să înțeleagă provocările sistemic, să ofere orientare, să acționeze curajos, să restabilească încrederea și să stimuleze acțiuni pozitive pentru viitor.

Leadership-ul durabil este soluția : viziune, curaj, cooperare, învățare