România, Ungaria, Georgia și Azerbaidjan vor fi conectate prin cel mai mare cablu submarin din lume
România, Ungaria, Georgia și Azerbaidjan au semnat un acord pentru construcția „Coridorului Verde”, în cadrul unei întâlniri care a reunit miniștrii energiei din aceste țări. „Coridorul Verde” este un proiect comun energetic de mare anvergură, care prevede de instalare a unui cablu submarin de înaltă tensiune în curent continuu pe sub Marea Neagră, menit să aducă în Uniunea Europeană mai multă energie regenerabilă din estul Caucazului. Cablul ar urma să lege Azerbaidjanul- care este considerat ca având un potențial substanțial de generare a energiei în cadrul parcurilor eoliene din Marea Caspică – de România și Ungaria, membre ale UE, prin Georgia.
Proiectul a fost inițiat în 2022, căpătând importanță după ce Rusia și-a lansat invazia la scară largă în Ucraina, când dependența UE de energia rusească, în contextul creșterii puternice a prețurilor, a devenit problematică pentru atât pentru economiile statelor Uniunii Europene, cât și pentru consumatorii individuali. De atunci, blocul celor 27 de națiuni a încercat să renunțe la energia rusească. Proiectul va juca un rol important în întărirea securității energetice naționale și regionale, diversificarea surselor de energie, creșterea potențialului de energie regenerabilă și scăderea prețurilor la electricitate pentru consumatori.
Ministrul român al energiei, Sebastian Burduja, a declarat că proiectul este de importanță strategică pentru România și pentru UE : „Dacă vă uitați la harta energetică a Europei în ultimele câteva luni … vedeți că pe flancul estic, în esență, plătim un preț foarte mare în ultima vreme – și asta pentru că nu există suficientă diversificare”, a declarat Burduja.
Proiectul „Coridorul Verde” va fi implementat de către o companie formată în acest scop, cu sediul în România, „Green Energy Corridor Power Company”, constituită din CNTEE Transelectrica, Georgian State Electrosystem, AzerEnerji și MVM Electrical Works. Cablul submarin instalat pe sub Marea Neagră va avea o capacitate de 1000 megawați pe an – ceea ce înseamnă aproximativ 8,8 terawați oră , reprezentând aproximativ 15% din consumul total anual de energie electrică al României. El va fi cel mai lung cablu de acest gen din lume; se va întinde pe o lungime de 1195 de kilometri și va fi conceput pentru a transporta electricitatea verde din viitoarele parcuri eoliene offshore din Azerbaidjan prin Georgia și Marea Neagră până în România, pentru a fi distribuită ulterior în Ungaria și în alte părți ale Europei. Comisia Europeană intenționează să contribuie la finanțarea proiectului, estimată la circa 3.5 miliarde EUR.
„Coridorul Verde” ar putea deveni parte dintr-un coridor energetic mai amplu, care va lega Asia de Europa. Pe lângă componenta energetică, s-a discutat și despre posibila includere a unui cablu de fibră optică în acest proiect, care ar conecta fluxurile de date între cele patru țări implicate. În plus, Bulgaria ar putea adera la studiul de fezabilitate și la proiectul de infrastructură, extinzând astfel cooperarea regională.
Prin realizarea acestui proiect, România va contribui semnificativ la diversificarea surselor de energie și, totodată, la stabilitatea și securitatea energetică din Uniunea Europeană .