Grecia își oferă porturile pentru exportul grânelor ucrainiene 

In RECONSTRUCȚIA UCRAINEI
octombrie 06, 2023

Grecia și-a oferit porturile din Marea Egee, Alexandroupolis si Salonic, ca un alt coridor pentru exporturile de cereale ucrainene în fața blocadei Mării Negre. 

Guvernul grec a discutat propunerea de a transporta o parte din cerealele Ucrainei pentru export pe mare prin porturile grecești Salonic și Alexandroupolis cu partenerii UE și cu țări terțe, inclusiv Marea Britanie.

Cerealele ar putea fi transportate către porturi pe calea ferată,  prin România și Bulgaria, navele comerciale grecești jucând un rol semnificativ în transportul ulterior.

O provocare importantă însă în acest sens rămâne capacitatea limitată a rețelei feroviare din nordul Greciei, care se învecinează cu Bulgaria și Turcia. Cu toate acestea, o undă verde pentru exporturile ucrainene prin Grecia ar putea  reprezenta și un impuls pentru dezvoltarea și modernizarea liniilor de cale ferată în această zonă, în special pe linia de la Alexandroupolis la Ormenio, în apropiere de granița cu Bulgaria.

Acordul intermediat de Turcia de a exporta cereale ucrainene prin porturile țării la Marea Neagră s-a prăbușit, deși diplomații preferă să-l numească „înghețat”. Eforturi importante sunt este dedicate, de către UE si Statele Unite, găsirii de alternative, deoarece Ucraina este vitală pentru aprovizionarea globală cu cereale.