117 views 5 mins 0 comments

Tratatul ONU de combatere a criminalității cibernetice, tot mai aproape, în ciuda criticilor ONG-urilor și a marilor companii de tehnologie

In IMPORTANT ACUM
august 10, 2024

Infracțiunile cibernetice sunt o afacere de trilioane de dolari și sute de milioane de oameni cad victime. Numai în 2023, peste 340 de milioane de oameni din întreaga lume au fost afectați de criminalitatea cibernetică.

Comisia ad-hoc a Națiunilor Unite pentru criminalitatea cibernetice a aprobat draft-ul unui  tratat internațional care vizează combaterea criminalității cibernetice, intitulat “Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii informatice”( Comprehensive International Convention on Countering the Use of Information and Communications Technologies for Criminal Purposes ). Convenția stabilește „o politică globală de justiție penală”, pentru a proteja societatea împotriva criminalității cibernetice prin „încurajarea cooperării internaționale”, conform tratatului.

Convenția stabilește „o politică globală de justiție penală”, pentru a proteja societatea împotriva criminalității cibernetice prin „încurajarea cooperării internaționale”, potrivit proiectului de tratat.

Tratatul a fost inițiat în 2019, dezbateri pentru determinarea conținutului său începând în 2021. În săptămânile următoare, tratatul va trebui să fie votat de Adunarea Generală a ONU. Dacă este acceptat de o majoritate acolo, tratatul va trece la procesul de ratificare și va intra în vigoare dacă va fi ratificat de cel puțin 40 de state membre ONU. 

Textul este însă criticat de către organizațiile pentru drepturile digitale, drepturile omului și demarile companii de tehnologie, care au avertizat cu privire la un instrument de “supraveghere” globală. 

Cheia temerilor de utilizare abuzivă a acestui viitor tratat de către regimurile autoritare este reprezentată de prevederea care permite unui stat să ceară autorităților străine orice probe electronice pentru o infracțiune, în cazul în care infracțiunea este pedepsită cu cel puțin patru ani de închisoare conform legislației interne. Statele ar putea solicita date și de la furnizorii de servicii de internet.

În ultimii 20 de ani, noile tehnologii și actorii amenințărilor au evoluat într-un ritm fără precedent. Infracțiunile cibernetice sunt o afacere de trilioane de dolari. Droguri și arme sunt cumpărate de pe „web-ul întunecat”, escrocii pun la punct înșelătorii online elaborate, iar grupuri teroriste își găsesc susținători și recrutează luptători cu ajutorul tehnologiei.

Victimele criminalității cibernetice variază de la indivizi și comunități până la întreprinderi și guverne întregi. Înșelătoriile cibernetice, fraudele, extorcarea și hărțuirea sunt în creștere. Făptuitorii de infracțiuni cibernetice sunt diverși. Aceștia variază de la escroci la scară mică la bande transnaționale de criminalitate cibernetică și chiar indivizi sau grupuri sponsorizați de alte state. Infractorii cibernetici vizează adesea victimele din diferite jurisdicții naționale, ceea ce face din criminalitatea cibernetică o amenințare globală cu impact local. Recent, grupurile criminale organizate care oferă infracțiunea cibernetică ca serviciu au devenit din ce în ce mai frecvente.

Tratatul ONU este o reacție la evoluțiile tehnologice majore din ultimele decenii care au permis amenințărilor cibernetice să evolueze într-un ritm rapid. Numai în 2023, peste 340 de milioane de oameni din întreaga lume au fost afectați de criminalitatea cibernetică.

Convenția de la Budapesta privind criminalitatea cibernetică, care a intrat în vigoare în 2004, este singurul tratat internațional major care abordează, până în momentul de față, criminalitatea cibernetică și singurul instrument juridic internațional cu caracter obligatoriu din domeniu. Convenția de la Budapesta a urmărit să incrimineze o serie de infracțiuni de la înșelătoriile bancare online sau furtul de identitate până la hacking și programele malware. 

Prin viitorul tratat al ONU se dorește întărirea capacităților globale de luptă împotriva criminalității cibernetice și consolidarea securității cibernetice la nivel internațional.