161 views 8 mins 0 comments

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, candidat la președinția CJ Braşov, a alocat în timpul mandatelor sale peste 600 de milioane de lei de la buget pentru investiții în sistemul de sănătate brașovean

In IMPORTANT ACUM
mai 21, 2024

21 mai a.c., a avut loc la sediul la sediul Maternităţii Braşov, conferinţa de presă pe tema începerii procedurilor de recepție la finalizarea lucrărilor din cadrul proiectului „Modernizare, dotare și eficientizare energetică a corpului S+P+7+M și corp extindere (de legătură) existent între corpul nou și corpul vechi ale Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie Dr. I.A. Sbârcea Brașov”.

La conferință au participat președintele Consiliului Județean Braşov, Constantin Todorică Şerban, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administrației, Adrian-Ioan Veştea, directorul general al ADR Centru, Simion Creţu, managerul spitalului, ec. Ciprian Carapcea.

Cuvântul de introducere și prezentare i-a aparținut managerului Maternității ec. Ciprian Carapacea, cel care a subliniat contribuția cadrelor medicale la accelerarea lucrărilor precum și facilitățile acestui spital ultra modern și foarte perfrmant dpdv al tehnologiei conținute. Lucrările de modernizare, dotare și eficientizare energetică a corpului nou din cadrul Maternității Brașov au ajuns aproape de finalizarea totală.

„În urma finalizării obiectivului, Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. A.I. Sbârcea” Braşov va fi în integralitate modernizat, eficientizat şi dotat la cele mai înalte standarde, astfel încât să corespundă tututor cerinţelor impuse de asigurarea unui act medical de calitate, în beneficiul pacientelor din judeţul nostru şi din judeţele învecinate. Va fi una dintre cele mai performante unități medicale de acest tip din România“, a declarat Todorică Șerban, actual președinte al Consiliului Județean Brașov .

Proiectul „Modernizare, dotare și eficientizare energetică a corpului S+P+7+M și corp extindere (de legătură) existent între corpul nou și corpul vechi ale Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie «Dr. A.I. Sbârcea» Brașov”, implementat de Consiliul Judeţean Braşov, a fost finanţat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 – „Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, valoarea totală a contractului de finanţare fiind de 26.552.919,96 lei.

Proiectul a început în anul 2019, dar termenele de execuție și de finalizare au tot fost amânate. De altfel, amplasamentul a fost predat constructorului – Electroprecizia AG Brașov – în decembrie 2021. În mai 2022, președintele de atunci al Consiliului județean Brașov, Adrian Veștea, anunța că a adus finanțarea pentru ambițiosul proiect.

”Mă bucură faptul că am ajuns la acest moment, un moment în care recepționăm un corp de clădire modern la Maternitatea Brașov. Am spus-o și cu altă ocazie și cred că lucrul acesta trebuie știut, cea mai mare problemă pe care a avut-o județul Brașov a avut-o din cauza faptului că foarte multe unități medicale care erau în responsabilitatea juridică a Consiliului Județean Brașov nu aveau o situație juridică certă” a precizat ministrul Dezvoltării Adrian Veștea.

Adrian Veștea a adus prima finanțare ca președinte al CJ și ajunge la inaugurare în calitate de ministru.

Candidatul PNL la preşedinţia Consiliului Județean Braşov, ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, lider al PNL Braşov, a mai declarat că, în timpul mandatelor sale la şefia legislativului județean au fost alocate peste 600 de milioane de lei de la bugetul acestuia pentru investiţii în sistemul de sănătate brașovean.

Conform lui Adrian Veştea, suma de 321 de milioane de lei reprezintă investiţiile din bugetul propriu, iar alte 289 de milioane cofinanțare pentru proiectele pe fonduri europene.

„Vorbim de peste 600 de milioane de lei care au fost alocaţi pentru proiecte care au fost implementate sau sunt pe cale să fie implementate în sistemul sanitar braşovean. Sunt proiecte care au fost implementate atât pe partea de infrastructură, cât şi pe cea de echipamente medicale şi sunt dovezi clare că există preocupare din partea Consiliului Judeţean de a îmbunătăți condițiile din fiecare unitate medicală. Drept dovadă, am recepționat noului corp al Maternităţii, reabilitat de CJ Braşov, care va corespunde tuturor condițiilor din punct de vedere medical”, a afirmat liderul PNL Braşov.

Adrian Ioan Veștea a menționat că au fost şi situații în care nu s-a putut aplica pentru fonduri europene sau nu s-au putut aloca bani de la bugetul propriu pentru investiţii privind reabilitarea unor corpuri de unități medicale, din cauza situației juridice a acestora, însă, pe parcurs, multe dintre acestea au fost rezolvate.

„În 2016, am preluat o situație destul de critică din acest punct de vedere”, a subliniat Veştea, subliniind că situația spitalelor Astra şi Tractorul, aparținând municipalității brașovene, nu a putut s-o rezolve în pofida demersurilor pe care le-a făcut pentru transferul acestor imobile în patrimoniul judeţului.

„ Cineva trebuie să înceapă și spitalul regional”

Totodată, Adrian Veştea a afirmat că va derula proiecte în privinţa sistemului sanitar împreună cu municipiul Braşov şi a dat exemplul spitalului regional.

„Eu nu cred că va exista – aşa cum nu am avut nici pentru aeroport – o situație în care să ai, peste noapte, sute de milioane de euro pe care să le poţi pune la dispoziție. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să pregătești documentația, să ajungi la nivel de proiect tehnic, să parcurgi toate etapele de dezbatere prealabilă pentru a vedea ce secţii medicale vor funcționa în cadrul acelui spital şi, mai mult decât atât, să ai autorizație de construcție şi, de ce nu? să ai o procedură de achiziție cu clauză suspensivă pentru ca, în momentul în care ai resursa financiară, să poţi să te apuci de lucru. Noi, la CJ, am spus-o deja, că eram dispuşi să începem să construim la roșu. Este un obiectiv pe care trebuie să îl înceapă cineva”, a afirmat candidatul PNL la funcția de președinte al CJ Braşov.

CMF 21240015