154 views 3 mins 0 comments

Piața inteligenței artificiale generative va ajunge la 1,3 trilioane de dolari în 2032 : principalii beneficiari, tinerii și persoanele înalt calificate

In BUSINESS
noiembrie 29, 2023

Odată cu afluxul de programe de inteligență artificială generativă pentru consumatori, precum Bard de la Google și ChatGPT de la OpenAI, piața de inteligență artificială generativă este pe cale să explodeze, ajungând la 1,3 trilioane de dolari in 2032, de la o dimensiune a pieței de doar 40 de miliarde de dolari în 2022, potrivit unui nou raport al Bloomberg Intelligence (BI). Mai mult, cererea în creștere pentru produse AI generative ar putea adăuga aproximativ 280 de miliarde de dolari din venituri noi din software, conduse de asistenți specializați, noi produse de infrastructură și copiloți care accelerează codificarea. De remarcat în mod deosebit este potențialul transformator al inteligentei artificiale generative pentru științele vieții (life sciences) și educație, raportul BI sugerând, pe baza analizei ChatGPT, că acestea sunt două segmente de piata care ar putea cunoaște o creștere foarte rapidă. 

Pe de alta parte, deși adoptarea rapidă a inteligenței artificiale ar putea reduce salariile, până în prezent aceasta a creat locuri de muncă – în special pentru tineri și persoane cu înaltă calificare- și nu a distrus,  se arată în cel mai recent studiu al Bancii Central Europene, realizat in 16 țări europene. „Impactul pozitiv al automatizării AI asupra ocupării forței de muncă este valabil pentru majoritatea țărilor, cu doar câteva excepții. Cu toate acestea, amploarea impactului variază substanțial de la o țară la alta. Acest lucru ar putea reflecta diferențe între factorii economici de bază, cum ar fi ritmul de difuzare a tehnologiei și educație, sau nivelul de reglementare – și, prin urmare, concurența – pe piețele produselor și ale muncii”, spune raportul. 

În concluzie, dezvoltarea accelerată a inteligenței artificiale generative va duce la o explozie a pieței de resort și la creșterea semnificativă a unor segmente de piață,  precum științele vieții și educație. Mai mult, inteligența artificială ar putea crea noi locuri de muncă, în special pentru tineri și persoane cu înaltă calificare, dar acest lucru depinde, la nivelul statelor, de ritmul de difuzare a tehnologiei, nivelul de educație și de cel al reglementării în domeniu.