- Comisia Europeană spune că Ucraina are dreptul să atace Rusia pe teritoriul acesteia
- Kievul ar fi cerut Statelor Unite acordul pentru ținti cu rachetele ATACMS teritorii rusești
- Lupte în apropierea conductei ce trimite gazul rusesc în Europa. Austria și Ungaria ar fi cele mai afectate de o întrerupere a gazului de pe ruta ucrainiană
Comisia Europeană spune că Ucraina are dreptul să atace Rusia pe teritoriul acesteia în cadrul operațiunilor de “legitimă autoapărare” pentru a răspunde agresiunii ruse, după ce trupele ucrainene au pătruns marți, 6 septembrie în regiunea rusă de graniță Kursk și ar fi capturat un teritoriu de circa160 de km.
„Credem că Ucraina poartă un război defensiv legitim împotriva unei agresiuni ilegale”, a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
„Și în cadrul acestui drept legitim de a se apăra, Ucraina este îndreptățită să lovească inamicul oriunde consideră necesar: pe teritoriul său, dar și pe teritoriul inamicului”, a adăugat el.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei, aceste ultime evoluții de pe front nu schimbă poziția de susținere a Uniunii Europene pentru Ucraina, acesta reamintind că poziția a fost confirmată la toate summit-urile șefilor de stat și de guvern din UE, de la începerea războiului.
Pe de altă parte, se pare că nici aliați occidentali ai Ucrainei precum Germania – care în trecut a manifestat atenție mare în ceea ce privește riscurile care ar putea duce la o escaladare a războiului-nu pun presiune pe Kiev în această situație. „Ucraina are dreptul la autoapărare consacrat în dreptul internațional”, a declarat Ministerul de Externe al Germaniei pentru POLITICO într-un comunicat. „Acest lucru nu se limitează la propriul său teritoriu”.
Ucraina le-ar fi cerut Statelor Unite acordul pentru ținti cu rachetele ATACMS teritorii din Rusia
În același timp, conducerea ucraineană ar fi abordat SUA pentru permisiunea de a folosi rachetele cu rază lungă ATACMS pentru a viza teritoriul Rusiei, după incursiunea din regiunea Kursk a Rusiei. Acest lucru ar putea permite Kievului să dețină sub control teritoriul rus în care au pătruns, potrivit The Washington Post, citând un consilier anonim al președintelui Volodymyr Zelensky.
Totodată, Mykhailo Podolyak, un consilier prezidențial ucrainean, a sugerat joi că orice acțiune militară pe teritoriul rus ar putea îmbunătăți poziția Ucrainei în viitoarele negocieri cu Rusia pentru a pune capăt războiului. Podolyak nu a comentat în mod specific incursiunea Kursk.
Potrivit analiștilor, ucrainenii vor să captureze cât mai mult teritoriu rusesc și să îi forțeze pe ruși să lupte pentru el. De asemenea, ar putea exista o strategie ucrainiană pentru ca, prin această operațiune să forțeze să fie o redirecționare a trupelor ruse din alte zone, cum ar fi regiunile Harkov și Donețk. Cu toate acestea, scopul acestei operațiuni rămâne încă neclar.
Rapoartele bloggerilor militari ruși și canalele Telegram pro-război sugerează că trupele ucrainene au ocupat mai mult de 20 de sate de graniță rusești și parțial cel puțin un oraș mic, Sudzha. Șeful administrației orașului din Kurchatov, unde se află centrala nucleară rusă Kursk, a declarat vineri că trupele ucrainene se apropie de centrala nucleară. Centrala, care furnizează energie pentru 19 regiuni din Districtul Federal Central, se află la aproximativ 30 km distanță.
Vladimir Putin a convocat vineri o ședință a Consiliului de Securitate, iar comandanții săi militari s-au grăbit să trimită întăriri, deoarece neașteptata incursiune ucraineană în regiunea Kursk reprezintă cea mai mare provocare pentru liderul rus de la revolta mercenarilor lui Wagner din iunie 2023, dar și un factor ce slăbește reputația regimul de la Kremlin.
În același timp, autoritățile ucrainene au evacuat 20.000 de oameni din regiunea Sumy, care se află peste granița de Kursk, în ceea ce pare a fi o anticipare a loviturilor de răspuns ale Rusiei.
Lupte în apropierea conductei ce trimite gazul rusesc în Europa. Austria și Ungaria ar fi cele mai afectate de o întrerupere a gazului de pe ruta ucrainiană
La doar 70 km (40 mile) distanță de Kurchatov, au fost raportate lupte foarte aproape de Sudzha, lângă o conductă care trimite gaze naturale rusești în UE. În medie, 42 de milioane de metri cubi de gaz rusesc sunt transportate în Ucraina în fiecare zi, Sudzha găzduind un sistem de măsurare a gazului care măsoară proviziile care curg în Europa. În ciuda războiului cu Rusia, Kievul a permis gazului să continue să curgă fără încetare prin conducta de gaz din epoca sovietică, ca parte a unui contract de 2 miliarde de dolari pe an între compania ucrainiană Naftogaz și Gazprom din Rusia. Acordul de tranzit expiră la 31 decembrie 2024. Dacă fluxurile de gaz sunt întrerupte înainte termenul de expirare al contractului, prețurile gazelor ar putea crește, afectând consumatorii europeni și industriali. Deși Europa și-a redus drastic importurile de gaz rusesc- de la 38% în 2021 la 15% în 2023-țări precum Austria și Ungaria și, la o scară mai mică și Slovacia, cumpără încă importante cantități de gaz rusesc.
Pe de altă parte, vineri seara au apărut și primele imagini care arată că ucrainenii ar fi capturat stația Sudzha Gazprom. A apărut și un videoclip, prezentat de Rueters, în care soldații prezentați ca Batalionul 99 Mecanizat al Brigăzii 61 Mecanizate Separate Stepova a Forțelor Armate Ucrainiene au declarat că Sudzha este sub control, inclusiv instalația de gaz a Gazprom : „Orașul este controlat de Forțele Armate ale Ucrainei, orașul este calm, toate clădirile sunt intacte. Instalația strategică Gazprom se află sub controlul batalionului 99 mecanizat al brigăzii 61. Urez tuturor un cer liniștit”, a declarat un soldat din videoclip.