42 views 3 mins 0 comments

Rezerva Federală a SUA e gata să reducă rata dobânzii sale de referință. Banca Central Europeană ar putea decide la fel pe 12 septembrie ?

In BUSINESS
august 26, 2024

Rezerva Federală (Federal Reserve Bank) a Statelor Unite este pe punctul de a reduce în septembrie rata dobânzii de referință de la nivelul maxim al ultimilor 23 de ani. În acest moment, majoritatea experților preconizează trei reduceri de un sfert de punct ale Rezervei Federale – în septembrie, noiembrie și decembrie – deși sunt posibile reduceri și mai abrupte ale ratei. 

„Riscurile la adresa inflației s-au diminuat, iar riscurile la adresa șomajului s-au intensificat”, a declarat Președintele Rezervei Federale , Jerome Powell, în discursul său de la conferința anuală, organizată la Jackson Hole, Wyoming. „A venit timpul pentru ajustarea politicii monetare. Direcția în care vom merge este clară, iar calendarul și ritmul reducerilor de dobândă vor depinde de datele care vor veni”, a adăugat el. 

Piețele mizează pe o reducere a dobânzii de referință de 0,25 de puncte procentuale, dar statisticile privind locurile de muncă din Statele Unite, care vor fi făcute publice în data de 6 septembrie, vor determina ce se va întâmpla. O creștere a șomajului la 4,4% sau 4,5% ar putea declanșa o reducere cu 0,50 puncte procentuale. 

Pe de altă parte, piețele vor urmări îndeaproape următoarea decizie din 12 septembrie privind rata dobânzii a Băncii Centrale Europene (BCE), deoarece tendința de relaxare a dobânzilor a Rezervei Federale americane ar putea încuraja BCE să ia în considerare relaxarea suplimentară a politicii monetare. BCE a fost printre primele bănci centrale care au început o reducere a ratei dobânzii în iunie, înaintea majorității celorlalte economii majore. Aceasta a întrerupt reducerea ratei în iulie, fără a oferi semnale clare cu privire la următoarea sa mișcare. Principala preocupare are în vedere faptul că BCE ar putea fi nevoită să aplice reduceri mai mari în cazul în care Rezerva Federală va adopta o abordare agresivă privind reducerea politicii sale monetare. 

O eventuală reducere a dobânzii de referință de către BCE, dar și o politică mai agresivă de relaxare monetară a Rezervei Federale pot deschide calea unei noi reduceri a ratei dobânzii de politică monetară de către Banca Națională a României (BNR) . În ședința din 8 august, Consiliul de administrație al BNR a  hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50 la sută pe an, de la 6,75 la sută pe an. Următoarea ședință a BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 4 octombrie 2024.