Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor Vrancea, proiect colos realizat cu bani europeni

In POLITICI PUBLICE
mai 23, 2024

Vrancea devine mai verde prin fonduri europene 

Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană au început să vină și banii necesari pentru dezvoltarea țării noastre și aducerea ei la un nivel cât mai apropiat de cel al țărilor mai dezvoltate ale UE. Fondurile europene au fost și reprezintă o sursă esențială de finanțare pentru dezvoltarea județului Vrancea, contribuind semnificativ la modernizarea infrastructurii și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor. 

Toate aceste investiții cu bani europeni aduc multiple beneficii care pot fi observate cu ochiul liber, de la dezvoltarea economică la protecția mediului și la creșterea accesului la servicii publice de calitate.

Printre aceste proiecte cu bani europeni derulate în Vrancea se numără și Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), proiect major derulat de Consiliul Județean Vrancea.

Menit să realizeze la nivelul judeţului Vrancea un sistem de management al deşeurilor sustenabil, suportabil şi eficient care îndeplineşte directivele Uniunii Europene şi legislaţia României, SMID Vrancea a făcut parte dintre cele 7 proiecte prioritare privind managementul deşeurilor implementate la nivelul României și a fost co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

Proiectul a debutat în urmă cu 15 ani

Proiectul a fost demarat la sfârșitul anului 2009, iar Fază I  a fost finalizată 6 ani mai târziu și a cuprins încheierea a 5 contracte de servicii, 4 contracte de lucrari si 2 contracte de furnizare.

Așadar, în 2016, s-au finalizat lucrările la Celul 1 de depozitare și la Stația de sortare din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), amplasat pe raza comunei Movilița, proiectat să se dezvolte în trei etape, corespunzător celor 3 celule de depozitare, pe o suprafaţă totală de 23,25 hectare.

Celula 1, construită în cadrul Fazei I a Proiectului, are o suprafaţă totală de 5,13 ha şi un volum de depozitare deşeuri de 510.900 mc. Suprafaţa efectivă de depozitare a deşeurilor este de 3,87 hectare iar durata de depozitare estimată este de minim 6 ani. Celelalte două celule, care nu sunt incluse în investiţia pentru prezentul proiect, au aproximativ 5,5 hectare (suficient pentru 9, respectiv 10 ani), în cadrul proiectului fiind luată în considerare şi închiderea acestor două celule. Ceea ce trebuie să știm este că perioada totală de exploatare a întregului depozit este de 26 de ani.

A doua etapă s-a încheiat în 2021

Cea de a doua etapă a debutat în septembrie 2017. Pe data de 31 iunie 2021, Consiliul Județean a anunțat finalizarea implementării și celei de a doua faze prin îndeplinirea indicatorilor de performanță: finalizarea Stației de compostare din cadrul Centrului de Management Integrat de la Haret ; construirea celor 597 de puncte de colectare a deșeurilor din zona rurală a județului Vrancea și furnizarea echipamentelor de colectare din mediul rural, precum si celor din mediul urban ; achiziționarea utilajelor si echipamentelor ce deservesc Stațiile de transfer și Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret. 

„Începând cu 1 mai, după 16 ani, județul Vrancea poate beneficia în primă fază de o depozitare conformă a gunoiului menajer, urmând ca în perioada următoare să desemneze și firma care va colecta gunoiul de pe raza tuturor celor 73 de primării din județul Vrancea. Este extrem de dificilă gestionare acestor gunoaie menajere pentru că în ultimii 10 ani – 15 ani, mai ales, oamenii au început să investească și au apărut șantiere foarte multe, cu preponderență în zona rurală”, a spus Dragoș Ciobotaru, candidatul PNL Vrancea la funcția de președinte al Consiliului Județean Vrancea.

CMF 41240003