Primul acord mondial privind Inteligența Artificială (AI) a fost semnat : nu este însă nici revoluționar și nici cuprinzător

In TEHNOLOGIE ȘI INOVAȚIE
noiembrie 04, 2023

Experți în tehnologie, lideri mondiali și reprezentanți din peste 27 de țări și din Uniunea Europeană au semnat un “primul acord mondial” privind Inteligența Artificială (AI) la Summit global din Marea Britanie pentru a combate riscurile “catastrofale” pe care le-ar putea prezenta aceasta tehnologie.
Statele Unite, China și ai Uniunii Europene sunt printre semnatarii “Declarației Bletchley”, care spune că statele trebuie să lucreze împreună și să stabilească o abordare comună în materie de supraveghere a Inteligenței Artificiale.
Declarația își propune să abordeze riscurile așa-numitelor modele AI de frontieră – modelele mari de limbaj dezvoltate de companii precum OpenAI. Cu toate acestea, Declarația nu este în niciun caz atât de revoluționară pe cât unii dintre participanti au dorit sa sugereze și nici nu este nici pe departe atât de cuprinzătoare pe cât ar putea fi, tocmai pentru că se concentrează pe modelele AI de frontieră și nu pe tehnologia în sine.

Pe de altă parte, atât SUA, cât și UE au făcut demersuri avansate în ceea ce privește gestionarea riscurilor legate de Inteligența Artificiala. Astfel, în SUA, președintele Biden a semnat recent un ordin executiv prin care dispune raportarea riscurilor legate de firmele de inteligență artificială, ordin descris într-o declarație a Casei Albe ca asigurarea că “America este lider în preluarea promisiunii și gestionarea riscurilor Inteligenței Artificiale”.
La randul sau, Uniunea europeana se află deja în etapele finale de adoptare a Legii AI (« AI Act »), care stabilește reglementări detaliate bazate pe diferitele niveluri de risc ale diferitelor aplicații. Noile reguli codificate de Legea AI vor stabili obligații pentru furnizori și utilizatori în funcție de nivelul de risc din partea Inteligenței Artificiale.