165 views 3 mins 0 comments

Protejarea patrimoniului în situații de urgență

In IMPORTANT ACUM
septembrie 09, 2024

Eveniment de anvergură internațională, organizat de Institutul Național al Patrimoniului și organizația Blue Shield

Secolul 21 este marcat de amenințări fără precedent la adresa patrimoniului cultural, în toate colțurile globului – de la dezastre naturale, fenomene meteorologice extreme și schimbări climatice la conflicte militare, laolaltă distrugerea intenționată a siturilor culturale.
Conștient de complexitatea pe care o reprezintă protejarea moștenirii culturale, Institutul Național al Patrimoniului organizează, împreună cu prestigioasa organizație internațională Blue Shield International, în perioada 10-12 septembrie, un eveniment unic în România, Protejarea trecutului: 70 de ani de la Convenția de la Haga, care reunește o conferință și ateliere de formare. Evenimentul se va desfășura în două locații emblematice pentru cultura și promovarea patrimoniului românesc : Spațiile ARCUB Gabroveni și Palatul Mogoșoaia.
La deschiderea oficială vor lua parte Ana Maria Cătăuță (președinta Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților si Senatului pentru relația cu UNESCO), Madlen Șerban (secretar general al Comisei Naționale a României pentru UNESCO), Virgil Nițulescu (președinte al ICOM România), Irina Iamandescu (membru al Consiliului ICOMOS România), Ciprian Ștefan (președinte al Rețelei Naționale a Muzeelor din România), Oana Zaharia (manager al Institutului Național al Patrimoniului), Peter Stone (președinte al Blue Shield International), Heiðar Lind Hansson (președinte al Blue Shields International).

Agenda primei zile cuprinde prezentări: The Blue Shield – Unde suntem și de unde venim, Islanda – Răspunsul la dezastre provocate de un vulcan ; dezbaterea A 70-a aniversare a Convenției de la Haga ; Adunarea Generală a Blue Shield, laolaltă cu prezentările Comitetului Național.
A doua zi, 11 septembrie, este integral dedicată unui atelier de formare ce va avea loc la Palatul Mogoșoaia. Cea de-a treia zi, 12 septembrie, cuprinde o serie de prezentări : ale Comitetului Național, și având următoarele tematici : Răspunsul la dezastre în urma cutremurului: Lecții învățate în Turcia și Lecții învățate: Eficacitatea pregătirii în contexte de conflicte și dezastre și impactul repatrierii ulterioare. Tot în cadrul celei de-a treia zile va avea loc și atelierul Convenția de la Haga din 1954 – punerea în aplicare , un atelier care explorează modul de comunicare cu forțele armate, ce poate aduce Blue Shield și ce resurse pot fi disponibile. Ultima zi a evenimentului se va încheia cu dezbaterea intitulată Mentorat pentru noile comitete ale Blue Shield .

Rețeaua Blue Shield, denumită adesea echivalentul cultural al Crucii Roșii, este o organizație internațională neguvernamentală, care activează la nivel mondial pentru a proteja patrimoniul cultural în situații de urgență.