Ucraina va fi mult diferită de eforturile recente de reconstrucție postbelică din Irak și Afganistan, se spune într-un articol publicat de Defense News. Ucraina este un stat european, iar războiul a fost unificator, nu divizator. Reconstrucția sa va semăna cu cea a Europei Occidentale după cel de-al Doilea Război Mondial, a Europei de Est după Războiul Rece și a Balcanilor de Vest după destrămarea violentă a Iugoslaviei. Lecțiile acestor episoade ar trebui să stea la baza reconstrucției Ucrainei.
Formula lor de bază și de succes a fost stabilită devreme. Statele Unite au furnizat capital de pornire și securitate; europenii au furnizat cea mai mare parte a finanțării și au avansat procesul istoric de integrare europeană.
În fiecare dintre aceste eforturi, securitatea a fost esențială, așa cum va fi și în cazul reconstrucției Ucrainei. Securitatea și reconstrucția se consolidează reciproc. Acordurile de securitate durabile oferă întreprinderilor și investitorilor încrederea de a-și asuma riscuri și de a-și lua angajamente pe termen lung.
Însă perspectivele de creștere economică ale Ucrainei sunt incerte, iar orice efort de reconstrucție va avea nevoie de o componentă puternică de reformă.
În 2021, Ucraina era cea mai săracă țară din Europa și avea cea mai scăzută productivitate. Corupția omniprezentă a împiedicat creșterea, iar eforturile anterioare de reformă au fost lente pentru a obține progrese mari.
Ucraina va trebui să administreze finanțări pe scară largă, iar credibilitatea sa va fi în joc.
În consecință, Ucraina și donatorii săi vor avea nevoie de un inspector general puternic și de o monitorizare și evaluare eficientă. Ucraina se va confrunta cu provocarea – dar are și oportunitatea – de a inversa 30 de ani de dezvoltare economică și politică nesatisfăcătoare.
Principiile reconstrucției : Ucraina stabilește prioritățile, Statele Unite- vârf de lance pentru securitate, iar UE -gestionar al reformei și redresării economică
Reconstrucția ar trebui să fie organizată în jurul câtorva principii simple: Ucraina ar trebui să stabilească prioritățile, în timp ce Statele Unite ar trebui să fie vârful de lance în materie de securitate, iar Uniunea Europeană ar trebui să conducă reforma și redresarea economică. Dar atât Statele Unite, cât și europenii trebuie să participe la aceasta din urmă, spune Defense News.
Pentru a ghida reconstrucția în Europa de Est după Războiul Rece, Congresul a acordat unui singur coordonator superior o putere de supraveghere extinsă. Replicarea acestei abordări pentru Ucraina va consolida contribuțiile Washingtonului la reconstrucție. Statele Unite, Europa și agențiile multilaterale ar trebui să aibă funcționari de rang înalt pe teren la Kiev, în contact zilnic cu autoritățile ucrainene; conferințele periodice ale donatorilor sunt insuficiente.
Stabilirea succesiunii și a priorităților sarcinilor esențiale – deminarea unor întinderi vaste de teren, curățarea molozului, construirea de adăposturi și școli și furnizarea de asistență medicală de bază – vor impulsiona reconstrucția. Aproximativ 35% din populația ucraineană de dinainte de război este strămutată. Dacă factorii de decizie politică nu facilitează în mod activ întoarcerile, acestea nu vor avea loc în mod organic la scara necesară pentru a permite redresarea.
Plata reconstrucției va necesita ajutor internațional, finanțare privată și resurse proprii ale Ucrainei. Din punct de vedere istoric, ajutorul a furnizat o sumă relativ mică din total, dar atrage alte finanțări și servește drept capital de risc atunci când sectorul privat este reticent în a investi. Investițiile private vor furniza probabil cea mai mare parte a finanțării pentru reconstrucție.
În fiecare caz istoric, investițiile private, comerțul și integrarea economică s-au dovedit a fi esențiale pentru succes. Activele rusești înghețate, atât oficiale, cât și private, ar putea reprezenta o contribuție semnificativă; cu toate acestea, utilizarea lor va necesita justificări juridice solide.
Planificarea securității pe termen mai lung trebuie, de asemenea, să înceapă acum. Promisiunea de reconstrucție și de aderare la UE va oferi Ucrainei stimulente puternice pentru a adera la orice acord de soluționare a conflictului la care se va ajunge. Dar aderarea Rusiei se va baza în principal pe descurajare. Aceasta ar putea lua o varietate de forme. Statele Unite și aliații săi ar putea promite că vor continua să furnizeze Ucrainei arme, muniții, instruire și consiliere. Acestea ar putea amenința că vor introduce forțe occidentale în Ucraina dacă Rusia va ataca din nou. Sau ar putea aduce Ucraina în NATO.
Măsuri mai puternice de descurajare ar putea face ca reluarea luptelor să fie mai puțin probabilă; cu toate acestea, ele ar putea, de asemenea, să crească percepția de amenințare a Rusiei, poate determinând Moscova să ia măsuri disperate. Dacă descurajarea eșuează, este mai puțin probabil ca acest conflict rezultat să fie limitat la Ucraina.
Aranjamentele pentru securitatea Ucrainei ar putea necesita noi modele. Actuala arhitectură de securitate a Europei oferă o alegere binară: O țară se alătură NATO sau rămâne pe cont propriu.
Ar trebui evaluate alternativele pentru Ucraina, care nu s-a încadrat niciodată în acest model.