309 views 4 mins 0 comments

Semiconductorii, esențiali pentru securitatea economică a Europei : într-o piață globală dominată de Asia, UE a lansat Întreprinderea Comună pentru Cipuri

In BRIEF
decembrie 15, 2023

Comisia Europeana a lansat de curând  the Chips Joint Undertaking, Intreprinderea Comuna pentru Cipuri. Acest demers, parte a Inițiativei « Cipuri pentru Europa », vizează consolidarea ecosistemului european al semiconductorilor. Întreprinderea Comună pentru Cipuri urmează să primească finanțare de aproape 11 miliarde de euro până în 2030 atât din partea UE, cât și a statelor participante. Aceasta are în vedere stabilirea de linii pilot pre-comerciale (ce vor oferi întreprinderilor din sector instalații de ultimă generație pentru testarea, experimentarea și validarea tehnologiilor semiconductorilor ) , o platformă de proiectare bazată pe cloud și sprijinirea tehnologia cu cipuri cuantice, în  vederea încurajării inovației și reducerii decalajului dintre activitățile de cercetare și cele industriale.

Consiliul European pentru Semiconductori, format pentru a oferi consultanță cu privire la Actul European privind Cipurile, a ținut prima sa reuniune, concentrându-se pe reziliența lanțului de aprovizionare și răspunsurile la criză. Prima cerere de finanțare a liniilor pilot ale Întreprinderii Comune pentru Cipuri,  cu 1,67 miliarde EUR din partea UE, include proiecte privind arhitectura avansată a tranzistorilor (dispozitivele cu tehnologie FD-SOI cu obiectiv de 7nm), noduri semiconductoare de vârf sub 2nm, integrarea eterogenă și asamblarea sistemelor și semiconductori cu bandă de energie largă. Termenul limită pentru cererile privind propunerile de linii pilot este începutul lunii martie 2024. 

Actul European privind Cipurile , propus în februarie 2022 și care a intrat în vigoare în septembrie 2023, urmărește să stimuleze sectorul european al semiconductoarelor.

Industria semiconductorilor sau a (micro) chipurilor se caracterizează printr-o inovație rapidă, bazându-se pe cercetări costisitoare de cercetare și dezvoltare si cheltuieli de capital și operaționale foarte mari. Ca urmare, producția de semiconductori s-a concentrat în jurul unui număr mic de firme. Fabricarea, ca cel mai intensiv capital, este segmentul cel mai redus ca număr de jucatori pe piața globală. Spre exemplu, numai două companii pot fabrica cele mai recente modele de (micro)cipuri folosite pentru computere și smartphone-uri de ultimă generație: TSMC și Samsung

În 2020, un triliard de (micro)cipuri au fost fabricate în întreaga lume. În ciuda faptului că are o piață mare pentru dispozitive electronice, UE deține o parte nesemnificativa din piața globala a semiconductorilor, aproximativ 10 %. Geografic, sectorul este concentrat în Asia : peste 80% din capacitatea de producție internațională se află în această regiune, iar Taiwan este cel mai important jucator, deținând peste 60% din producția globală. Actul European privind Cipurile are obiective clare și ambițioase pentru următorul deceniu – creșterea cotei de piață globală a UE în producția de cipuri de la 10% la 20%. 

Strategia economică a UE pentru următorul deceniu se bazează în mare măsură pe integrarea tehnologică și inovare. (Micro) cipurile sunt ADN-ul tehnologiei moderne. Pe termen lung, creșterea producției locale europene de semiconductori nu numai că va consolida securitatea lanțului de aprovizionare, prin slăbirea dependenței de regiunea India-Pacific, dar va reduce și costurile produselor electronice. Acest lucru va avea, la rândul său, un efect multiplicator asupra altor segmente de piață, precum și asupra pieței comune europene în ansamblul său. În timpul discursului său privind starea Uniunii din 2021, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a subliniat că Europa trebuie să devină lider în industria semiconductoarelor, ca o chestiune de „suveranitate tehnologică”.