405 views 3 mins 0 comments

Vești bune pentru români, via Banca Central Europeană : etapa majorării ratelor dobânzilor se încheie 

In IMPORTANT ACUM
noiembrie 28, 2023

Banca Central Europeana (BCE) a dat publicității stenograma ultimei întâlniri a Consiliului Guvernatorilor, având ca subiect politica monetară. Aceasta este relevanta din perspectiva viitoarei întâlniri a Consiliului Guvernatorilor, din data de 14 decembrie. 

Practic, stenograma relevă următoarea fază a politicii monetare a Băncii, care, foarte probabil, marchează încheierea majorării ratelor dobânzilor : “În acest context, toți membrii au fost de acord cu propunerea domnului Lane de a menține cele trei rate cheie ale dobânzilor BCE la nivelurile lor actuale (…) S-a exprimat încrederea că poziția actuală a politicii monetare este suficient de restrictivă, ceea ce a oferit Consiliului Guvernatorilor posibilitatea de a menține ratele la nivelurile actuale și de a-și lua timp pentru a evalua perspectivele inflației, dinamica inflației subiacente și forța politicii monetare”, se arată în document. 

 BCE nu închide însă complet ușa unei noi creșteri a majorării ratelor dobânzilor, cu toate că orice creștere ulterioară a acestora va fi greu de justificat în condițiile unei creșteri economice modeste și a unui proces de scădere a inflației. Ținta de inflație a Băncii, așa cum este reafirmată de Consiliul Guvernatorilor în întâlnirea sa , este, pe termen mediu, de 2% . 

Cu toate acestea, pe măsură ce procesul dez-inflaționist va căpăta tracțiune anul viitor, este posibil ca BCE chiar să înceapă să reducă ratele dobânzilor de referință, începând cu a doua jumătate a anului 2024.  În prezent, ratele dobânzilor de referință ale BCE sunt : 

  • Rata dobânzii la principalele operațiuni de refinanțare, care asigură cea mai mare parte a lichidității sistemului bancar – 4,50% ; În septembrie 2019, aceasta era negativă, -0,50%, iar în iulie 2022, a fost de 0,00%. 
  • Rata la facilitatea de depozit, pe care băncile o pot folosi pentru a efectua depozite overnight în Eurosistem-4 %; 
  • Rata la facilitatea de creditare marginală, care oferă credit overnight băncilor din Eurosistem -4,75% 

O stagnare, dar mai ales o reducere a ratelor dobânzilor de referință ale BCE, mai ales a EURIBOR, este o veste buna și pentru români, mai ales pentru cei are au credite cu dobânzi variabile. De anul viitor am putea vedea și primele scăderi ale ratei de politică monetară și in România, dar Banca Nationala a Romaniei va lua aceasta decizie în funcție de rata inflației și cheltuielile bugetare pre-electorale.