227 views 4 mins 0 comments

Un sfert dintre români nu au acces la apă potabilă, iar 41% din populație nu este racordată la sistemul de canalizare

In IMPORTANT ACUM
august 13, 2024

Lipsa accesului la apă potabilă și canalizare – factor de perpetuare a sărăciei

Curtea de Conturi a României a publicat un raport alarmant după un audit desfășurat între 2022 și 2023, care evidențiază grave deficiențe în sectorul public de apă și canalizare. Potrivit raportului, unul din patru români nu are acces la sistemul public de alimentare cu apă, iar aproximativ 41% din populație nu este racordată la sistemul de canalizare. În mediul rural, aceste procente sunt și mai îngrijorătoare: 59% dintre locuitorii satelor nu beneficiază de apă potabilă, iar 84% nu au acces la canalizare. Un alt fapt îngrijorător, relevat de raport, este următorul : 21% din populația României nu are acces la baie/duș și toaletă

„Lipsa accesului la  apă și canalizare  împiedică dezvoltarea  socială și economică a unor comunități și generează sentimentul de inechitate socială între cetățeni. Există discrepanțe semnificative  între  mediul  urban și cel  rural, cea mai expusă la lipsa  unor  servicii esențiale unui trai decent, precum apa și canalizarea, fiind populația cu venituri reduse”, se arată în raport.

Din perspectiva acoperirii teritoriale cu servicii de apă și canalizare la nivelul fiecărui județ în anul 2022, situația este următoarea : există câteva județe cu doar 30% grad de conectare la apă, în timp ce gradul de conectare al populației este de peste 70% în cazul a mai mult de jumătate dintre județe. Mult mai alarmantă se prezintă însă situația serviciilor de canalizare, unde doar 8 județe înregistrează un grad de conectare al populației de peste 70%, în timp ce o mare parte dintre acestea se situează la sub 50% ; mai mult, 10 județe au cu doar puțin peste 30% grad de conectare la canalizare, se spune în raport.

Auditul subliniază lipsa unei viziuni strategice integrate și coerente în acest sector, cu responsabilități fragmentate între mai multe ministere și fără un coordonator clar. Calitatea apei furnizate nu corespunde necesităților cetățenilor, mulți operatori, mai ales din zonele rurale, funcționând fără licență sau autorizație sanitară.

Curtea de Conturi a făcut o serie de recomandări urgente, inclusiv implicarea mai activă a Guvernului în coordonarea acestui sector, îmbunătățirea managementului programelor de investiții și creșterea capacității instituționale pentru asigurarea calității apei și a serviciilor de canalizare. De asemenea, instituția a remarcat necesitatea unui control mai strict și a sancțiunilor în cazurile în care reglementările privind calitatea apei nu sunt respectate, punând astfel în pericol sănătatea publică și mediul.

Raportul mai arată că România are cea mai mică rată de racordare la sistemele de apă și canalizare din Uniunea Europeană, deși situația s-a îmbunătățit comparativ cu momentul aderării la UE. Curtea de Conturi subliniază că este esențial ca autoritățile să adopte măsuri urgente și eficiente pentru a îmbunătăți aceste servicii esențiale și pentru a reduce inechitățile dintre mediul urban și rural.