Uniunea Internațională Paneuropeană este prezentă la București printr-o serie de evenimente unice.
Primul eveniment este o întâlnire cu Alain Terrenoire, Președintele Uniunii Internaționale Paneuropene din 2004, unul dintre cei mai respectați politicieni și avocați europeni, cu o carieră impresionantă, care a influențat semnificativ integrarea europeană și promovarea valorilor democratice. Fost membru al Adunării Naționale a Franței, fost membru al Parlamentului European și delegat francez la Adunarea Generală a ONU, Alain Terrenoire a fost mereu alături de România, sprijinind-o în parcursul european. Evenimentul este găzduit de către Biblioteca Centrală Universitară pe 31 ianuarie și reprezintă o oportunitate unică de a aduce în dezbaterea publică românească subiecte legate de istoria, prezentul și viitorul Europei, alături de o personalitate care și-a dedicat viața unității europene și întăririi instituțiilor democratice.
Cel de-al doilea eveniment este o dezbatere pe tema „Raportului Draghi”- prima de acest gen în România – , care va avea loc pe 1 februarie, la Banca Națională a României. Peste 30 de vorbitori și experți recunoscuți vor analiza fiecare componentă a Raportului Draghi, semnificațiile sale economice și rolul pe care România îl poate avea în viitorul economic al Europei. Vor avea intervenții, printre alții : Alain Terrenoire, președinte interimar al Paneuropa ; Pavo Barišić, Secretar General al Paneuropa ; Alexandru Nazare, președinte al Paneuropa România, precum și reprezentanți marcanți ai mediului academic și ai mediului de afaceri. Organizatorii acestui eveniment sunt Uniunea Internațională Paneuropeană PANEUROPA ROMÂNIA, FABIZ-Academia de Studii Economice din România și Centrul pentru Economie și Societate.
Uniunea Internațională Paneuropeană este o organizație internațională și cea mai veche mișcare de unificare europeană. Ea a început odată cu publicarea manifestului „Paneuropa” (1923) al lui Richard von Coudenhove-Kalergi, care prezenta ideea unui stat european unificat. De-a lungul timpului, numeroase personalități marcante au fost membre ale Uniunii Internaționale Paneuropene : politicieni, oameni de stat : Aristide Briand, Charles de Gaulle, Konrad Adenauer, Georges Pompidou ; oameni de știință precum Sigmund Freud și Albert Einstein ; artiști, scriitori renumiți : Thomas Mann, Rainer Maria Rilke, Richard Strauss, Heinrich Mann, Jose Ortega y Gasset.
Comandat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, raportul elaborat de Mario Draghi, „Viitorul competitivității europene”, prezintă starea actuală a economiei europene și include o serie de sugestii și recomandări pentru rezolvarea numeroaselor probleme cu care se confruntă aceasta. Prezentând 170 de recomandări principale, „Raportul Draghi” prezintă alegerile dificile pe care liderii și statele membre ale UE trebuie să le facă pentru a preveni continuarea declinului economic al Uniunii.