47 views 4 mins 0 comments

Decizie judecătorească „seismică” împotriva Google într-un proces istoric

In BRIEF
august 15, 2024

Decizia privind dominația Google în motoarele de căutare este prima decizie antimonopol a erei moderne a internetului într-un caz împotriva unui gigant al tehnologiei

Pentru a-și asigura poziția de gigant al motoarelor de căutare, Google a încălcat legea, a decis judecător al unei curți districtuale. În încheierea unei bătălii juridice masive, de mai mulți ani, inițiată de către autoritățile americane, Amit Mehta, un judecător al Tribunalului Districtual al Statelor Unite pentru Districtul Columbia, a decis că Google a încălcat secțiunea a doua a Sherman Antitrust Act din 1890.

„După ce a analizat și a cântărit cu atenție mărturia și probele martorilor, instanța a ajuns la următoarea concluzie: Google este un monopolist și a acționat ca unul pentru a-și menține monopolul. A încălcat secțiunea 2 din Legea Sherman”, a scris judecătorul federal Amit Mehta în motivarea de 277 de pagini.

În motivarea deciziei sale, judecătorul Mehta a subliniat dominația motorului de căutare Google. Aproape 90 la sută din toate căutările de pe Internet -crescând la aproape 95 la sută din toate căutările pe smartphone-uri – au trecut prin motorul de căutare Google. Principalul său competitor, Microsoft Bing, reprezintă doar aproximativ 6 la sută din toate căutările. Practica comercială a Google de a domina piața prin încheierea de contracte pentru a face din motorul său general de căutare opțiunea implicită pentru companiile care produc dispozitive Android a fost ilegală, a spus judecătorul. De asemenea, Google a cheltuit miliarde de dolari pentru a se asigura că motorul său de căutare este implicit pentru gadgeturile Apple.

Decizia Tribunalului este o lovitură importantă la adresa celei mai vechi și mai importante afaceri Google. Compania a cheltuit zeci de miliarde de dolari pe contracte exclusive pentru a-și asigura o poziție dominantă ca furnizor de căutare implicit la nivel mondial pe smartphone-uri și browsere web. Aceste contracte i-au dat amploarea pentru a bloca potențiali rivali precum Bing de la Microsoft sau DuckDuckGo, a susținut guvernul SUA procesul antitrust istoric intentat împotriva Google din 2020. În timpul procesului, directorul executiv al Microsoft, Satya Nadella, a mărturisit că este îngrijorat de faptul că dominația concurentului său a creat un „web Google” și că relația acestuia cu Apple era „oligopolistică”. Dacă Google va continua astfel, este probabil să devină dominant în cursa pentru dezvoltarea inteligenței artificiale, a spus el.

Procesul propriu-zis a durat 10 săptămâni în toamna lui 2023, deși remarcile de încheiere nu au venit până în luna mai a acestui an, în timpul căreia judecătorul Mehta i-a consultat pe avocații Google. Argumentul central al Google a fost că nu este un monopol, pentru că oamenii folosesc alte companii precum Amazon pentru a căuta produse sau rețelele sociale pentru a găsi muzică. 

Această decizie judecătorească poate avea efecte foarte importante asupra ascensiunii giganților tehnologici care s-au folosit de internet pentru a influența modul în care cumpărăm, consumăm informații și căutăm online. Totodată, aceasta indică o limită potențială a puterii Big Tech în general. Este posibil ca decizia să influențeze alte procese guvernamentale antitrust împotriva Google, Apple, Amazon și Meta, proprietarul Facebook, Instagram și WhatsApp. Ultima hotărâre antitrust semnificativă împotriva unei companii de tehnologie a vizat Microsoft acum mai bine de două decenii.