51 views 5 mins 0 comments

Cu ochii pe reconstrucția Ucrainei, România vrea să cumpere Portul Giurgiulești din Republica Moldova

In IMPORTANT ACUM
august 30, 2024


Achiziționarea Portului Giurgiulești este o mișcare strategică care ar putea consolida rolul economic al României în regiune și ar putea crea un hub pentru reconstrucția Ucrainei.

Guvernul României a aprobat Memorandumul pentru începerea negocierile în vederea cumpărării  Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti din Republica Moldova, deținut de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). 

Achiziția ar urma să fie făcută prin intermediul Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime” Constanţa, controlată de statul român prin Ministerul Transporturilor.

Portul este situat strategic la confluența râului Prut în Dunăre, în apropierea frontierelor Moldovei cu România și Ucraina, se află la 134 de kilometri de Marea Neagră și este capabil să primească atât nave fluviale, cât și nave maritime. Are un terminal de cereale proiectat pentru o capacitate de 3000 de tone pe zi și un terminal petrolier cu o capacitate de depozitare de aproape 65 000 de metri cubi și o capacitate de transbordare de peste 2 milioane de tone anual. 

Portul este singura ieșire indirectă a Moldovei la Marea Neagră și este compus din două entități diferite de infrastructură portuară – Portul de Stat Giurgiulești și Portul Internațional Liber Giurgiulești. Guvernul moldovean nu intenționează să vândă portul de stat.

„Statul român și-a exprimat interesul pentru cumpărarea acțiunilor având în vedere concurența dintre portul Constanța și celelalte porturi de la Marea Neagră și cele din alte state UE, precum și extinderea portului Constanța și transformarea acestuia într-un lider de piață pentru Europa Centrală și de Sud-Est”, se arată în Memorandumul adoptat de Guvernul României.

Achiziția este văzută ca o mișcare strategică care ar putea întări rolul României în eforturile de reconstrucție a Ucrainei și în dezvoltarea economică a regiunii. Reconstrucția Ucrainei va avea nevoie de culoare rutiere, fluviale, maritime și infrastructură de cale ferată.

Portul Giurgiulești este „un nod logistic de importanță strategică”, care este „bine conectat cu linii de cale ferată cu ecartament larg și îngust”, se arată în Memorandumul Guvernului român. „Există o conexiune regulată de trenuri-bloc pentru transportul containerelor între Giurgiulești și terminalul de containere operat de DP World din Constanța, care ajută la reducerea traficului de camioane și reprezintă o alternativă pentru a evita timpii de așteptare îndelungați la frontiere”, mai spun autoritățile de la București.

România, prin vocea premierului Marcel Ciolacu, și-a manifestat încă de anul trecut cumpărarea portului din Republica Moldova, cu scopul de a crea un hub pentru reconstrucția Ucrainei :  „Unul dintre cele mai importante hub-uri de reconstrucție a Ucrainei, după finalizarea războiului va fi România. Iar România trebuie să fie de această dat pregătită logistic pentru acest hub (…) Trebuie să realizăm că Portul Constanța este strategic în momentul de față. Nu știu ce se va întâmpla cu Odesa. Mai există un port mai mic în Republica Moldova, Giurgiulești, și deja prin ministrul Transporturilor, România și-a arătat interesul către BERD (…) de a-l cumpăra statul român și de a-l dezvolta”, a spus Marcel Ciolacu.

Criza cerealelor și a coridoarelor de transport au făcut din România un jucător important în sprijinirea economiei Ucrainei într-o perioadă dificilă : astfel, porturile Constanța și Galați din România, Reni din Ucraina, Giurgiulești din Moldova au ajutat Ucraina să își exporte cerealele în străinătate

Preluarea portului moldovean Giurgiulești va însemna prelungirea infrastructurii românești către Est. Dar, mai ales, va contribui la consolidarea și extinderea rolului economic al României în zonă și sporirea influenței românești în regiune.