Google și Microsoft au consumat împreună în 2023 aproape aceeași cantitate de energie electrică ca România. 

In TEHNOLOGIE ȘI INOVAȚIE
iulie 26, 2024
Real robotic hand with power plug. Concepts of AI takeover and Technological singularity

Inteligența artificiala generativă se hrănește cu cantități uriașe de energie 

Dacă s-ar întocmi un clasament global al consumului de energie electrică, incluzând atât statele, cât și marile companii de tehnologie,  Google și Microsoft s-ar clasa peste mai mult de o sută de țări. Consumul de energie al Google și Microsoft s-ar situa peste cel al Tunisiei sau Iordaniei ți ar fi puțin mai scăzut decât cel al Slovaciei sau Ecuadorului. Sau ar fi similar cu cel al Azerbaidjanului, țară care are peste zece milioane de locuitori, arată Corriere della Sera

Datele provin dintr-o analiză a expertului în industrie Michael Thomas, bazată pe date de la U.S. Energy Information Administration (EIA) și pe rapoartele de mediu ale celor două companii.

Conform datelor declarate de cele două companii, în 2023, Microsoft și Google au consumat 24, respectiv 25 TWh. O țară precum Italia a consumat anul trecut în jur de 300 TWh, dar aceasta pentru a satisface nevoile energetice a peste 60 de milioane de cetățeni. Pentru a da un alt ordin de mărime, Nigeria – care are aproape 220 de milioane de locuitori – a consumat 32 TWh în 2023.

Cât privește România, în 2023 s-au produs  54,4 TWh de energie electrică, în timp de consumul intern a fost de 51,3 TWh. 

Inteligența artificială generativa consumă cantități uriașe de energie

Aceste niveluri se explică prin calculele enorme la care sunt supuse centrele de date împrăștiate în întreaga lume care, toate împreună- conform Agenției Internaționale pentru Energie- consumă în jur de 460 TWh (în 2022), cifră destinată să ajungă până o mie de TWh până în 2026. Dar ele pot fi înțelese mai ales în contextul dezvoltării incredibile din ultimii ani a inteligenței artificiale generative, care este foarte consumatoare de energie, mai ales în fazele de pregătire.

Inteligența artificială generativă conduce în prezent în topul profiturilor enorme ale Microsoft și Google, dar și ale altor mari companii de tehnologie. Cu toate acestea, în curând această cursă va trebui să facă față deficitului de resurse cu care se „hrănește”: nu numai electricitate, ci și milioane de litri de apă dulce, care sunt folosiți în principal pentru răcirea centrelor de date. Elon Musk a indicat deja o dată: până în 2025 nu va fi suficientă energie pentru a susține creșterea inteligenței artificiale.

Acesta este, de asemenea, motivul pentru care se fac eforturi în multe părți pentru a identifica noi surse alternative de energie, luând în considerare în primul rând energia nucleară. Microsoft, de exemplu, a încheiat un parteneriat cu Helion, care se așteaptă să înceapă să producă energie prin fuziune nucleară până în 2028. Sam Altman și OpenAI se mișcă, de asemenea, pe aceeași traiectorie. Google, pe de altă parte, se dedică energiei geotermale și a semnat deja un acord inițial cu Fervo.