Trei mari proiecte comune româno-americane în domeniul energiei au fost anunțate la București de către Secretarul Statelor Unite pentru Energie, Jennifer Granholm.
Granholm a anunțat, în cadrul Forumului de Afaceri al Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie și Climă (P-TECC ) că două companii americane, Fluor și Sargent & Lundy, au ajuns la un acord de principiu cu Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN) din România pentru modernizarea și dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavodă. Acest proiect este rezultatul unui acord interguvernamental inovator între Statele Unite și România privind cooperarea în domeniul energiei. Nuclearelectrica, companie la care Ministerul Energiei este acționar majoritar, cu peste 82 % din acțiuni, are în plan retehnologizarea Reactoarelor 1 și 2, dar și construirea a două noi reactoare, pentru a-și crește capacitatea de producție. Reamintim că Reactorul 1, cea mai mare unitate de generare a energiei electrice din România și care produce peste 700 MW, s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național în data de 19 iulie. Cu 4 unități nucleare în operare în România, se estimează evitarea emiterii a 20 milioane tone de CO2 anual și crearea a peste 19.000 locuri de muncă în industria orizontală.
Secretarul american al Energiei a anunțat, cu aceeași ocazie, lansarea unei noi etape în proiectul de construire și amplasare la Doicești a șase reactoare modulare nucleare de mici dimensiuni (SMR) , dezvoltate de compania americană NuScale.
Astfel, SN Nuclearelectrica SA și RoPower Nuclear, compania de proiect dedicată reactoarelor modulare mici de la Doicești, au semnatcu Fluor Corporation un acord pentru cea de-a doua fază a studiului FEED (Front-End Engineering and Design), care va permite proiectului SMR de la Doicești să treacă la o decizie finală în ceea ce privește investiția și construcția. Prima fază a studiului a fost finalizată la sfârșitul anului 2023, cu finanțare de la Agenția pentru Comerț și Dezvoltare a SUA, Departamentul de Stat al SUA, Guvernul României și NuScale Power.
Compania RoPower este deținută în cote egale de Nuclearelectrica SA și firma privată Nova Power & Gas. RoPower ar urma să cumpere reactoarele modulare de la NuScale, cea care dezvoltă și deține în proprietate tehnologia acestor mini-reactoare.
Cel de-al treilea proiect comun româno-american este în domeniul energiei geotermale și se va derula între compania cu capital majoritar de stat Elcen și Sage Geosystems. Cele două companii au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru a prospecta bazinul de ape geotermale care ar putea fi folosit pentru producția energiei termice necesare pentru a încălzi Bucureștiul. În data de 7 februarie 2024, ELCEN și Departamentul pentru Energie din SUA (DoE) au încheiat la Washington un acord pentru identificarea unor proiecte de investiții folosind resursa regenerabilă geotermală și realizarea unui studiu de fezabilitate pentru exploatarea energiei geotermale în cadrul sistemului de încălzire centralizată din București.
Memorandumul semnat între ELCEN și SAGE Geosystems este primul pas spre utilizarea la scară industrială a acestei resurse.