Ciprian Epure, candidat PNL-PSD la alegerile europarlamentare : „Este esențial ca vocea tinerilor să fie auzită în Parlamentul European și că preocupările lor să fie reflectate în politica europeană”

In POLITICI PUBLICE
iunie 03, 2024

În contextul apropiatului scrutin european, politicienii de la vârful Uniunii Europene fac un apel către tineri să-și exercite dreptul la vot și să-și facă simțită prezența în procesul democratic. Un moment de cotitură este marcat în România, unde alegerile din acest an marchează o premieră remarcabilă: aproape 4,6 milioane de tineri au drept de vot, depășind pentru prima dată numărul seniorilor care votează.

Statisticile Uniunii Europene arată că interesul tinerilor pentru alegerile europarlamentare a crescut în ultimii ani, cu toate acestea, celelalte categorii de vârstă rămân mai preocupate de subiect. Eurobarometrul UE indică faptul că 49% dintre tinerii europeni (18-24 de ani) sunt interesați de alegeri.

În rândul tinerilor alegători români, se estimează că 1,1 milioane de persoane vor participa la scrutinul din luna iunie. Anul 2024 este și anul în care balanța votanților s-a răsturnat în România: Autoritatea Electorală Permanentă raportează că la urne sunt așteptate 4,2 milioane de persoane între 18 și 34 de ani, în timp ce în celelalte categorii de vârstă regăsim doar 3,9 milioane de votanți.

Cu toate acestea, tinerii europeni se confruntă cu unele provocări semnificative, inclusiv accesul la sistemele de educație din alte state europene. Tinerii europeni își exprimă și îngrijorări cu privire la unele aspecte, cum ar fi accesul la sistemele de educație din alte state europene. Problema fondurilor pentru bursele Erasmus a fost ridicată în discuție, iar Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a oferit asigurări că acestea vor crește în următoarea perioadă.

„Este îmbucurător să vedem că tot mai mulți tineri sunt interesați de procesul electoral și sunt hotărâți să-și exercite dreptul la vot. Este esențial ca vocea tinerilor să fie auzită în Parlamentul European și că preocupările lor să fie reflectate în politica europeană.

În ceea ce privește problema burselor Erasmus și accesul la educație internațională, trebuie să facem mai mult pentru a asigura oportunități egale pentru toți tinerii europeni. Promisiunea unei creșteri continue a fondurilor pentru programul Erasmus este un pas în direcția bună, dar trebuie să ne asigurăm că aceste resurse ajung în mod adecvat la toți cei care au nevoie de ele”, a declarat Ciprian Epure, candidat PNL-PSD la alegerile europarlamentare.

Numărul tot mai mare de beneficiari români ai programelor Erasmus evidențiază importanța acestor inițiative pentru mobilitatea și educația tinerilor din România. Pe lângă preocupările legate de educație, tinerii români se confruntă și cu provocări în găsirea unui loc de muncă, cu o rată a șomajului printre cele mai ridicate la nivel european. Este esențial ca politicienii să abordeze aceste probleme și să ofere soluții concrete pentru a asigura un viitor mai promițător pentru tinerii din România și din Europa.

CMF 41240003