Sprijin financiar pentru fermieri afectați de calamități naturale în cadrul Politicii Agricole Comune

In POLITICI PUBLICE
mai 18, 2024
Portrait of serious farmer standing in front of center-pivot irrigation equipment in rapeseed field

Fermierii care nu își pot îndeplini obligațiile din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) din cauza unor calamități naturale pot primi în continuare sprijin financiar, a declarat Dan Motreanu, candidatul PSD-PNL la alegerile europarlamentare din 9 iunie. Mai mult, fermierii din zonele afectate nu vor fi nevoiți să depună cereri individuale, ci va fi responsabilitatea autorităților să delimiteze aceste zone afectate.

Derogările pentru condițiile meteorologice extreme au fost introduse prin pachetul de simplificare a PAC aprobat în Parlamentul European în luna aprilie, a explicat Motreanu. Comisia Europeană a adoptat astăzi o clarificare referitoare la aplicarea unor concepte precum forța majoră sau circumstanțele excepționale pentru sectorul agricol al UE, precizând că acestea se aplică în cazul unor fenomene meteorologice imprevizibile și extreme, cum ar fi secetele severe sau inundațiile.

Astfel, fermierii care nu au putut îndeplini toate cerințele PAC din cauza unor astfel de evenimente nu vor pierde sprijinul PAC. Conform declarației lui Motreanu, forța majoră se poate aplica tuturor fermierilor care operează într-o zonă delimitată, afectată de dezastre naturale grave și imprevizibile sau de fenomene meteorologice extreme. Fermierii din aceste zone afectate nu vor trebui să depună cereri individuale sau să furnizeze dovezi pentru a îndeplini condițiile de forță majoră. 

În schimb, țările UE vor trebui să confirme producerea unui dezastru natural grav sau a unui eveniment meteorologic sever și să delimiteze zona geografică care a fost grav afectată de eveniment.

CMF 41240003