Ciprian Epure, candidat PNL-PSD : „Sistemul de brevete unitare -un pas important în sprijinul inovării și competitivității întreprinderilor europene”

In POLITICI PUBLICE
mai 31, 2024

n primul an de aplicare cu succes a sistemului de brevete unitare, Oficiul European de Brevete (OEB) a înregistrat deja peste 27,000 de brevete unitare. Aceasta înseamnă că, în medie, aproape unul din patru (23 %) brevete europene acordate se aplică în toate statele membre participante. Această rată este, de asemenea, în continuă creștere. Rata de absorbție ajunge la aproape 50 % în rândul solicitanților stabiliți în Danemarca și Polonia și la aproximativ 40 % în Spania. Majoritatea brevetelor sunt acordate pentru tehnologia medicală (31 %), inginerie civilă (6 %) și transporturi (5 %).

Până în prezent, au fost inițiate aproximativ 350 de cauze în fața Curții Unice în materie de Brevete (UPC). Această nouă instanță permite în prezent litigii centralizate nu numai pentru brevetele unitare, pentru care UPC are competență exclusivă, ci și pentru brevetele europene neunitare, în anumite condiții.

Lansat în iunie 2023, brevetul unitar joacă un rol esențial în finalizarea pieței unice europene a brevetelor și a devenit un factor de schimbare în ceea ce privește inovarea și competitivitatea UE. Sistemul facilitează protejarea inovațiilor de către întreprinderi, oferind un ghișeu unic pentru obținerea și punerea în aplicare a brevetelor în Europa. Acest lucru le permite întreprinderilor să reducă costurile, precum și birocrația și sarcina administrativă. Crearea Curții Unice în materie de Brevete face ca litigiile în materie de brevete să fie mai puțin împovărătoare și mai costisitoare, oferind, în același timp, o securitate juridică sporită.

Comisia urmărește, de asemenea, să consolideze în continuare sistemul prin crearea unui certificat suplimentar de protecție (CSP) unitar, care va permite extinderea drepturilor de brevet unitar pentru anumite produse farmaceutice și de protecție a plantelor autorizate în mod unitar.

Sistemul de brevete unitare se bazează pe două regulamente ale UE (Regulamentul privind protecția unitară prin brevet și Regulamentul privind regimul lingvistic al brevetelor unitare) și pe un acord internațional între țările UE pentru înființarea Curții Unice în materie de Brevete. Acordul a fost ratificat la începutul anului 2023, ceea ce a permis intrarea în vigoare a sistemului de brevete unitare la 1 iunie 2023.

Înregistrările brevetelor sunt gestionate de Oficiul European de Brevete (OEB). Brevetele sunt esențiale pentru inovarea și competitivitatea europeană. Noul sistem de brevete unitare oferă un ghișeu unic pentru înregistrarea brevetelor în Europa, ceea ce face ca protecția brevetelor să fie mai puternică, mai simplă și mai puțin costisitoare – în beneficiul tuturor întreprinderilor, în special al IMM-urilor. Peste 27.000 de brevete au fost înregistrate după doar un an, acoperind 17 state membre. 

„Sistemul de brevete unitare reprezintă un pas important în sprijinul inovării și competitivității întreprinderilor europene. Este un exemplu clar de cum putem simplifica procedurile și reduce costurile pentru IMM-uri, asigurând în același timp o protecție juridică solidă. Încurajez toate statele membre să adere cât mai curând la acest sistem, pentru a maximiza beneficiile pentru întreprinderile și inventatorii din întreaga Uniune Europeană ”, a declarat Ciprian Epure,candidat la alegerile europarlamentare din partea coaliției PNL-PSD.

CMF 41240003