335 views 3 mins 0 comments

Comisia Europeană a adoptat Pachetul de Extindere pentru 2023

In IMPORTANT ACUM
noiembrie 08, 2023

Comisia Europeană a adoptat Pachetul de Extindere pentru 2023 și recomandă deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Moldova și acordarea statutului de candidat Georgiei. Executivul european recomandă și deschiderea negocierilor aderare cu Bosnia-Herțegovina, numai când aceasta va atinge gradul ce gradul necesar de conformitate a îndeplinirii criteriilor de aderare.

În comunicatului oficial al Comisiei se arată : “În lumina rezultatelor obținute de Ucraina și Moldova, precum și a eforturilor de reformă în curs, Comisia a recomandat Consiliului să inițieze negocierile de aderare cu ambele țări (N.B. : Ucraina și Moldova ). În plus, Comisia recomandă Consiliului să adopte cadrele de negociere odată ce Ucraina și Moldova au adoptat anumite măsuri-cheie. Comisia este pregătită să raporteze Consiliului până în martie 2024 cu privire la progresele legate de aceste măsuri”.

De asemenea Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: “Extinderea este o politică vitală pentru Uniunea Europeană. Completarea Uniunii noastre este chemarea istoriei, orizontul ei firesc și natural. Finalizarea Uniunii noastre are și o puternică logică economică și geopolitică. Extinderile anterioare au arătat beneficiile enorme atât pentru țările candidate, cât și pentru UE. Cu toții câștigăm”.

“Ucrainenii își reformează profund țara. Sunt pregătiți pentru aderare, chiar dacă se luptă cu agresiunea rusă pe scară largă”, se arată în raport.

“Ucrainenii își reformează profund țara. Sunt pregătiți pentru aderare, chiar dacă se luptă cu agresiunea rusă pe scară largă”

Raportul Comisiei spune că Ucraina a dat dovadă de hotărâre, chiar și în timp de război, în a face progrese privind îndeplinirea celor șapte pași din Avizul Comisiei Europene privind cererea de aderare a Ucrainei la UE, chiar și în timp de război.

Potrivit raportului Comisiei, Moldova a progresat în sectorul justiției. Acesta mai arată că Moldova a făcut progrese semnificative în îndeplinirea celor nouă pași prevăzuți în Avizul Comisiei privind cererea de aderare a Republicii Moldova la UE. Cu toate acestea, sunt așteptate reforme mai profunde în lupta împotriva corupției și a crimei organizate.

Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană în vara anului trecut. Decizia finală privind începerea negocierilor cu Ucraina și Moldova va fi luată de către statele membre la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie din acest an.

Eroare RSS: WP HTTP Error: Nu a fost furnizat un URL valid.