Indicele de competitivitate globală 2023 publicat de Institutul Internațional pentru Dezvoltarea Managementului (IMD), a numit Danemarca, Irlanda și Elveția drept primele trei economii cele mai competitive dintre cele 64 de țări chestionate. Economiile europene sunt în primele 10 economii cele mai competitive în 2023, cu cinci țări prezente : Danemarca, Elveția, Irlanda, Olanda și Suedia și-au arătat valoarea competitivă, deși Suedia a scăzut patru locuri față de anul precedent. Danemarca și-a menținut primul loc față de anul trecut, când s-a bucurat de o ascensiune inaugurală importantă la vârf, în timp ce Irlanda a făcut un salt remarcabil de pe locul 11 pe locul doi, iar Elveția este pe locul trei, după ce a coborât de pe locul doi în 2022 și primul loc în 2021. Olanda ocupă locul cinci, avansând cu un loc față de 2022, iar Suedia loul 8, în scădere cu 4 poziții față de anul trecut. Mongolia, Argentina și Venezuela sunt pe ultimele locuri, ocupând locurile 62, 63, respectiv 64 ale clasamentului competitivitații.
IMD World Competitiveness Center, un grup de cercetare de la școala de afaceri IMD, publică, în fiecare an din 1989, clasamentul Indicelui de competitivitate globală. Acesta se bazează pe 164 de criterii de competitivitate -măsurate în cadrul performanței economică, eficienței guvernamentale, eficienței de business, infrastructurii – și clasifică țările în funcție de modul în care își gestionează competențele pentru a obține crearea de valoare pe termen lung.
Cât de competitivă este România?
România ocupă locul 48 în clasament, în creștere 3 poziții față de 2022. Comparativ cu țările din regiunea Europei centrale și de sud-est, România se situează, în clasamentul competitivitații, înaintea Greciei (locul 49) și al Croației (locul 50), dar în urma Sloveniei (locul 42), Poloniei (locul 43) și al Ungariei (locul 46).
România are următoare poziționare raportat la cele patru mari componente ale indicelui competitivitații: locul 51 în ceea ce privește performanța economică (locul 55 în 2022) ; locul 46 la eficiență guvernamentală (locul 47 în 2022); locul 49 la eficiență de business (locul 50 în 2022) și locul 50 în ceea ce privește infrastructura (locul 48 în 2022, un capitol unde România a regresat).
De asemenea, este de remarcat faptul că, în ultimii cinci ani, România a fluctuat ca poziție de competitivitate : locul 49 în 2019, locul 51 în 2020; locul 48 în 2021, locul 51 în 2022; locul 48 în acest an, însă nu a reușit să urce semnificativ în clasament.
Provocările cărora trebuie să le facă față România în 2023, sunt, în opinia IMD World Competitiveness Center :
- Măsuri economice și sociale pentru creșterea rezilienței economice față de criză provocată de războiul din Ucraina
- Reforme și investiții în domenii de specializare inteligentă, cercetare, dezvoltare și inovare;
- Măsuri economice și sociale pentru stoparea creșterii inflației și pentru a genera noi capacități de producție și locuri de muncă stabile și cu valoare adăugată;
- Oferirea de sprijin care să permită companiilor să continue să investească pentru îmbunătățirea competitivității acestora;
- Îmbunătățirea sistemelor de asistență medicală și de educație pentru a satisface provocările societății românești.
În concluzie, guvernarea agilă, adaptabilitatea, accesul la piețe și capacitatea unei țări de a genera prosperitate pentru cetățenii săi sunt, în opinia IMD, factorii ce influențează competitivitatea și capcitatea de a naviga intro-o lume „fragmentată”.