218 views 7 mins 0 comments

Militari de elită care au schimbat lumea și au întărit democrațiile 

In ROMÂNIA 2024
noiembrie 12, 2024

Militari de elită care au schimbat lumea și au întărit  democrațiile. Au fost președinți de stat sau premieri. Istoria ne arată că lideri de succes ai unor țări democratice  și importante, oameni precum Dwight David Eisenhower, cel de-al 34-lea președinte al SUA, președintele Franței, Charles de Gaulle, primul ministru englez Winston Churchill, au fost, de asemenea, și militari de carieră. Aceștia au condus țările lor în momente de cumpănă. Militarii de carieră și-au pus amprenta pe destinele țărilor lor. Și nu numai! Au consolidat democrația prin disciplină, eficacitate, decizii hotărâte și curaj.   Au reprezentat momente cheie în evoluția țărilor lor, dar și pentru lumea democratică.

Să dăm numai câteva exemple. Dwight David Eisenhower a fost cel de-al 34-lea președinte al SUA, militar din 1953 până în 1961. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, el a fost Comandant Suprem al Forței Expediționare Aliate în Europa și a obținut gradul de cinci stele de General al Armatei. Tot în Statele Unite ale Americii, militari și președinți de stat au fost:  Franklin Delano Roosevelt (secretarul adjunct al Marinei în timpul Primului Război Mondial) și Harry Truman (Truman a servit în timpul Primului Război Mondial ca ofițer de artilerie de câmp și a continuat în Corpul de Rezervă Organizat până când s-a pensionat în 1953.). 

Un alt lider politic, pentru care pregătirea militară a fost factorul cheie al capacității sale de a planifica strategic și conduce hotărât, este cel al lui Winston Churchill. Determinarea de nezdruncinat a lui Churchill și angajamentul de a lupta, chiar și atunci când șansele păreau îngrozitoare, au făcut din el un simbol al speranței și  au dat Marii Britanii moralul de care avea nevoie pentru a continua să reziste Germaniei naziste. Winston Churchill a fost militar, locotenent -colonel, activ în perioada 1893-1924. De asemenea, președintele ales în Franța, după Al Doilea Război Mondial, Charles de Gaulle, a fost general și a servit și în Primul Război Mondial, iar în timpul celui de al Doilea Război a fost liderul forțelor franceze de rezistență.  El a jucat un  rol crucial  în eliberarea și, ulterior, în reconstrucția post-belică a țării, modelând peisajul politic și influențând decisive modul în care Franța și-a abordat rolul în lume după război.

Să nu uităm că președintele SUA, John Kennedy, a fost locotenent și a activat în  timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, un alt președinte american, Lyndon Johnson, a fost locotenent- commandant și a servit în marina SUA în timpul în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Și președintele american Gerald Ford a fost locotenent-comandant și a servit în marina SUA în timpul în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Un alt președinte american, Jimmy Carter, a avut pregătire militară : el a fost locotenent, făcând parte din flotele Atlanticului și a Pacificului în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Președintele american Ronald Reagan, creditat cu rolul semnificativ jucat în încheierea a Războiului Rece și învingerea comunismului prin politicile sale asertive față de Uniunea Sovietică , a fost căpitan în  timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Un alt președinte al Americii, George Bush Sr., a fost locotenent, aviator naval, participant la multe misiuni în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Un alt exemplu este actualul președinte al Cehiei, Petr Pavel, care are o distinsă carieră militară : Pavel a fost șeful Statului Major General al armatei cehe între 2012 și 2015 și președintele Comitetului Militar al NATO între 2015 și 2018.

În România, cel mai recent exemplu este al lui Nicolae Ciucă, fost premier și candidat la președinția României. Actualul președinte al PNL a participat la două operațiuni majore, în Afganistan și în Irak, în calitate de ofițer al Armatei României. În ambele misiuni, a fost în fruntea trupelor sale . După lupta de la Nassiriya, din Irak , Statele Unite  ale Americii i-au oferit generalului Nicolae Ciucă, în anul 2020,  decorația „Legiunea de Merit”.

Liderii cu pregătire militară întruchipează adesea o combinație unică de aptitudini, calități și principii care îi fac eficienți în situații complicate, cu mize mari. Ei pot vedea dincolo de nevoile imediate, anticipând provocările viitoare și aliniind decizilie cu obiectivele strategice. De asemenea, ei au capacitatea de a lua decizii rapide și informate sub presiune, acționând cu încredere, chiar și atunci când informațiile sunt limitate, pentru a menține impulsul și a asigura răspunsuri rapide la provocări. Reziliența, adaptabilitatea , disciplina, capacitatea de rezolvare a  problemelor, rezistența fizică și psihică, dar mai ales curajul și hotărârea -sunt, de asemenea, caracteristice liderilor cu pregătire militară. 

Leadership-ul implică o serie de calități care permit unei persoane să îi ghideze, să îi inspire și să îi influențeze eficient pe ceilalți.

În perioade dificile și complicate, leadership-ul este crucial, deoarece oferă direcție, stabilitate și speranță. De-a lungul timpului, liderii politici cu pregătire militară au arătat că pot fi rezilienți, că lua decizii dificile și  curajoase și mai ales că pot stabili  o viziune și o direcție, chiar și în momentele când totul părea pierdut.