77 views 4 mins 0 comments

Zi istorică:  Două bombardiere strategice americane B-52 Stratofortress au aterizat în România.

In IMPORTANT ACUM
iulie 24, 2024

„Flancul NATO estic este mai puternic în această zi istorică! Pentru prima dată, bombardierele B-52 Stratofortress de la Barksdale Air Force Base au aterizat în România în sprijinul Bomber Task Force Europe”, transmit Forțele Aeriene Române.

Două avioane B-52H Stratofortress ale Forțelor Aeriene ale SUA, din cadrul unității 2nd Bomb Wing de la Baza Barksdale, Louisiana, au aterizat duminică la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu pentru misiunea Bomber Task Force Europe 24-4.

Cele două aeronave militare aparținând Forțelor Aeriene ale Statelor Unite au aterizat pe aeroportul „Mihail Kogălniceanu” din județul Constanța, potrivit site-ului specializat în știri din aviație Boarding Pass. Conform sursei citate, cele două aeronave americane au fost escortate de avioane F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române și F/A-18C Hornet ale Forțelor Aeriene Finlandeze. „Aliații și națiunile partenere profită de orice ocazie pentru a se antrena împreună, pentru a îmbunătăți pregătirea și pentru a promova pacea și securitatea în regiunea europeană”, se arată în mesajul Forțelor Aeriene Române, publicat alături de o serie de fotografii pe pagina oficială unei rețele de socializare.

Pe durata misiunii, bombardierele vor opera sub numele de 20th Expeditionary Bomb Squadron și se vor integra cu aliații NATO și alți parteneri internaționali pentru a coordona capabilitățile și a asigura angajamentele de securitate din aria de responsabilitate a Comandamentului European al SUA.

Aceasta este prima dată când bombardiere strategice americane B-52 operează din România.

„În contextul global de astăzi, este vital să fim pregătiți pentru a oferi o gamă largă de capabilități viabile de la distanțe mari. Această misiune a Bomber Task Force oferă o oportunitate excelentă de a ne perfecționa tacticile, tehnicile și procedurile agile de luptă. Prin eforturi de colaborare cu aliații noștri, SUA permit trupelor noastre să combată amenințările actuale și viitoare”, a declarat generalul James Hecker, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa și Africa (USAFE-AFAFRICA).

Statele Unite demonstrează constant angajamentul față de aliații și partenerii NATO prin misiuni Bomber Task Force (BTF). Aceste misiuni asigură angajarea dinamică a forțelor de luptă în teatrul european, oferind predictibilitate strategică și reasigurând aliații și partenerii, contribuind în același timp la descurajarea adversarilor printr-o imprevizibilitate operațională mai ridicată pentru potențialii inamici.

„Statele Unite sunt dedicate să lucreze alături de aliații și partenerii noștri NATO de-a lungul Flancului Estic pentru a ne asigura că avem abilitățile consolidate și capacitățile de coordonare necesare pentru a menține siguranța, securitatea și stabilitatea regională”, a adăugat Hecker.

Misiunile periodice și de rutină ale bombardierelor strategice americane demonstrează modul în care Statele Unite și NATO sunt pregătite și bine echipate pentru a colabora cu aliații și partenerii națiunii gazdă pentru a descuraja amenințările și a apăra Alianța, se menționează în informare.