54 views 2 mins 0 comments

Uniunea Europeană va fi condusă, în următorii 5 ani, de femei.  În România însă, doar 207 femei au fost alese primari

In LEADERSHIP
iulie 25, 2024

Doar 207 femei au fost alese primari în România la alegerile locale din 9 iunie din acest an, ele reprezentând 6,51% din totalul de 3.179 de primari, potrivit organizației neguvernamentale Women for a Better Society, relatează Romania Insider

Mai mult, doar 3.606 femei au devenit consilieri locali, reprezentând 9,01% din totalul de 40.022 de mandate de consilieri locali.

Județele cu cele mai multe femei alese la nivel local sunt Dolj (10 femei primari și 165 femei consilieri locali) și Bacău (8 primari și 157 consilieri locali). Județele cu cele mai puține femei alese sunt Bistrița-Năsăud (fără primari și doar 36 de consilieri locali) și Giurgiu (un primar și 28 de consilieri locali).

România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ce privește egalitatea de gen și pe penultimul loc în Uniune privind puterea politică a femeilor, potrivit ultimului Raport – din 2023 – al Institutului European pentru Egalitate de Gen. Ponderea de reprezentare politică a femeilor a scăzut în România de la 19% femei alese în Parlament în 2016, la 18.5% în 2020, plasându-ne pe locul 124 în lume. Primele locuri în UE în privința egalității de gen sunt ocupate de Suedia, Olanda și Danemarca. 

Există, în România, un proiect de lege care prevede asigurarea unei cote minime de 33% a femeilor pe listele de candidați pentru alegerile parlamentare și un alt proiect de lege care prevede că pe liste la alegerile locale și în consiliile de administrație ale companiilor de stat trebuie să fie și femei în proporție de 30% . Unsprezece țări membre ale UE (Franța, Belgia, Portugalia, Slovenia, Spania, Grecia, Croația, Polonia, Irlanda, Luxemburg și Italia) au deja în legislațiile lor cote de gen pentru alegerile parlamentare.

Situația din România este cu atât mai gravă având în vedere faptul că trei din cele cinci posturi care reprezintă arhitectura de conducere a UE vor fi ocupate de femei pentru următorii cinci ani : Ursula von der Leyen -Președinta Comisiei Europene, Kaja Kallas -șefa politicii externe și de securitate comună a UE și Roberta Metsola-președinta Parlamentului European.