103 views 3 mins 0 comments

Deși dronele rusești au trecut din nou granița, România nu are încă legislație care să permită doborârea lor

In IMPORTANT ACUM
iulie 26, 2024
Military combat drone UAV launching missiles

România a confirmat joi că a găsit fragmente de drone rusești pe teritoriul său, după ce trupele Moscovei au tras în Ucraina, în noaptea de 24 spre 25 iulie, 38 de drone Shahed cu rază lungă de acțiune. 25 de drone au fost doborâte de apărarea aeriană ucrainiană, dar trei drone au trecut granița în România. 

Ministerul român al Apărării a declarat că a găsit fragmente dintr-o dronă rusească Gheran în apropierea satului Plauru, din județul Tulcea, ca urmare a atacurilor ruse care au vizat infrastructura de pe malul ucrainean al Dunării.

De la începutul războiului, în februarie 2022, România a confirmat în mai multe rânduri fragmente de drone pe teritoriul său.

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Rusiei la București a fost convocat, joi la sediul Ministerului Afacerilor Externe. „Reprezentantul MAE a transmis protestul ferm al autorităților române și a condamnat atacurile repetate ale forțelor ruse asupra infrastructurii civile ucrainene, solicitând încetarea imediată a acestora. A reamintit că țintirea obiectivelor civile reprezintă crime de război. A subliniat caracterul iresponsabil al loviturilor militare, inclusiv în imediata proximitate a frontierei României, care pun în pericol securitatea națională” , se spune în comunicatul de presă al instituției. 

Solicitat să exprime un punct de vedere cu privire la fragmentele de drone găsite pe teritoriul României, un purtător de cuvânt al NATO a spus că nu există niciun indiciu al unui atac intenționat asupra teritoriului Alianței.

„Deși NATO nu deține informații care să indice vreun atac intenționat al Rusiei împotriva teritoriului aliat, aceste acte sunt iresponsabile și potențial periculoase”, a spus un purtător de cuvânt într-o declarație, citat de Reuters. 

Ministerul român al Apărării  a anunțat că joi două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Finlandeze au decolat la ora 1.32 din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu pentru monitorizarea situației aeriene. Aeronavele au revenit în bază în jurul orei 3.25.

Cu toate că România ridică acum avioane de la sol pentru a monitoriza spațiul aerian în asemenea situații periculoase, nu există încă legislație care să permită doborârea dronelor, în cazul în care una sau mai multe ar intra, din greșeală, în spațiul aerian românesc.