Interesul pentru alegerile europene este în creștere
Interesul cetățenilor europeni pentru alegerile din 6-9 iunie este în continuă creștere, conform unui sondaj Eurobarometru realizat în primăvara lui 2024. Acest sondaj, la care au răspuns peste 26.000 de cetățeni din toate țările Uniunii, indică faptul că peste 60% dintre europeni sunt interesați de alegerile europene, o creștere de 11 puncte procentuale față de primăvara anului 2019.
În 2019, peste jumătate dintre alegătorii eligibili din Europa s-au prezentat la urne (50,6%), iar în România 51,2% dintre cetățeni au votat la alegerile europene. Datele recente arată un interes și mai mare pentru aceste alegeri: 71% dintre respondenți declară că probabil vor vota, cu 10 puncte procentuale mai mult decât la alegerile europene precedente. În România, 74% dintre cetățeni afirmă că probabil vor vota, cu 19 puncte procentuale mai mult decât înainte de alegerile din 2019.
Ciprian Epure, candidat PSD-PNL la alegerile europarlamentare, a salutat aceste date încurajatoare și a subliniat importanța votului pentru menținerea și consolidarea democrației. „Este vital ca cetățenii să înțeleagă puterea și responsabilitatea pe care o au prin votul lor. Creșterea interesului pentru alegeri arată că oamenii sunt conștienți de impactul pe care îl pot avea asupra viitorului Europei”, a declarat Epure. „Participarea la vot este esențială nu doar pentru a menține democrația puternică, ci și pentru a asigura un viitor mai bun pentru următoarele generații.”
Sondajul Eurobarometru relevă că patru din cinci europeni sunt de acord cu afirmația că „votul este important pentru a menține democrația puternică” (81%) și că „votul este important pentru a asigura un viitor mai bun următoarelor generații” (84%). De asemenea, peste opt europeni din zece (81%) consideră că a vota este cu atât mai important în situația geopolitică actuală.
Aceste date subliniază faptul că europenii sunt din ce în ce mai conștienți de importanța participării la alegeri, în contextul provocărilor actuale cu care se confruntă continentul. Campania electorală a UE, prin mesajele sale puternice și prin implicarea activă a cetățenilor, contribuie semnificativ la creșterea nivelului de conștientizare și participare.
„Fiecare vot contează și fiecare cetățean are datoria de a-și folosi vocea pentru a proteja democrația” , a adăugat Ciprian Epure. „Alegerile europene din acest an sunt o oportunitate crucială pentru a influența direcția în care se îndreaptă Europa. Este momentul să ne unim eforturile și să ne asigurăm că vocea noastră este auzită”.
Interesul crescut pentru alegerile europene reflectă o maturizare a conștiinței civice în rândul cetățenilor europeni. Este un semn clar că democrația europeană este în continuă dezvoltare și că cetățenii sunt pregătiți să joace un rol activ în modelarea viitorului Uniunii Europene.
CMF 41240003