77 views 3 mins 0 comments

Decizia privind viitorul leadership al UE, amânată pentru reuniunea Consiliului European din 27-28 iunie

In IMPORTANT ACUM
iunie 16, 2024

Liderii țărilor Uniunii Europene nu au ajuns luni seara la un acord final cu privire la candidații pentru cele mai importante funcții de conducere ale UE, însă Ursula von dar Leyen pare pe cale să-și asigure susținerea la sfârșitul acestei luni pentru un al doilea mandat de președintă a Comisiei Europene.

Cele trei mari familii politice câștigătoare in urma alegerilor europene au prezentat principalii candidați pentru cele mai importante poziții la nivelul UE: Ursula von der Leyen (Germania, PPE )  pentru șefia Comisiei, fostul premier Antonio Costa (Portugalia, Socialiștii Europeni ) pentru funcția de președinte al Consiliului European și Kaja Kallas (Estonia , Renew Europe ) pentru poziția de Înalt Reprezentant pentru politica externa si securitate. La aceste nume se adaugă și cel al Robertei Metsola (Malta, PPE), președinta în funcție a Parlamentului European, pentru încă un mandat de 2,5 ani. 

Discuțiile au luat o turnura complicata după ce Partidul Popular European (PPE), câștigătorul alegerilor pentru Parlamentul European, a cerut mai multe concesii și mai multă putere in ceea ce privește funcțiile de top. PPE dorește renumirea Ursulei von der Leyen și Robertei Metsola, care aparținând familiei sale politice. Dar, in plus, PPE le-a propus socialiștilor ca mandatul președintelui Consiliului European să fie împărțit în două mandate de 2,5 ani – iar PPE să obțină unul dintre ele. Totodată, liderii Popularilor Europeni au manifestat rezerve cu privire la candidatura fostului premier social-democrat portughez Antonio Costa la șefia Consiliului European, în contextul în care acesta este investigat în tara sa într-un dosar care a condus la demisia sa din funcția de premier. 

Un alt motiv pentru care discuțiile au eșuat a fost faptul că premierul Italiei, Giorgia Meloni, care este unul dintre puținii lideri care a ieșit de la alegerile europene cu o victorie electorală, a fost nemulțumită de încercările celorlalți lideri UE de a o exclude din negocieri.

Consiliul European, din 27-28 iunie, ar trebui să decidă cine vor fi liderii politici care vor ocupa pozițiile de top ale UE în următorii cinci ani, mai ales că noul Parlament European se reunește în sesiune plenară inaugurală pe 16 iulie. În cazul unui acord al Consiliului European, Parlamentul European poate deja valida prin vot funcția de președinte al Comisiei Europene pe data de 18 iulie.