Ciprian Epure :  „ Înființarea Biroului pentru inteligență artificială este o inițiativă esențială pentru a poziționa UE în fruntea inovației globale în domeniu “

In POLITICI PUBLICE
iunie 01, 2024

Comisia Europeană a anunțat, pe 29 mai,  înființarea Biroului pentru inteligență artificială , un nou organism dedicat dezvoltării, implementării și utilizării inteligenței artificiale într-un mod care să maximizeze beneficiile societale și economice, reducând în același timp riscurile asociate. Oficiul va juca un rol crucial în aplicarea Legii privind IA, concentrându-se în mod special pe modelele de IA de uz general.

Oficiul pentru IA va fi structurat pe mai multe unități, fiecare având sarcini specifice, precum reglementarea și conformitatea, siguranța IA, excelența în IA și robotică, aplicarea IA pentru bunuri societale și coordonarea politicilor de inovare. Acesta va sprijini cercetarea și dezvoltarea, va facilita accesul la spațiile de testare și va promova adoptarea IA în întreaga Uniune Europeană.

Ciprian Epure, candidat la alegerile europarlamentare din partea coaliției PNL-PSD, a declarat: „Înființarea Biroului pentru inteligență artificială este o inițiativă esențială pentru a poziționa UE în fruntea inovației globale în domeniul inteligenței artificiale. Este vital să ne asigurăm că dezvoltarea IA se face în condiții de siguranță și responsabilitate, protejând cetățenii și stimulând în același timp competitivitatea economică. Sprijin pe deplin această inițiativă și cred că va aduce beneficii semnificative economiei și societății europene ”.

Oficiul va angaja peste 140 de specialiști și va colabora strâns cu statele membre, dezvoltatorii de IA și comunitatea științifică pentru a elabora coduri de bune practici, a testa și evalua modelele de IA și a asigura respectarea normelor stabilite. De asemenea, va promova un ecosistem de excelență și inovație în domeniul IA, prin inițiative precum GenAI4EU.

Prin această inițiativă, Comisia Europeană își reafirmă angajamentul de a asigura o dezvoltare responsabilă a inteligenței artificiale și de a menține UE în avangarda inovației tehnologice la nivel global.

CMF 41240003