Tinerii români, factor decisiv în alegerile europarlamentare: Sondajul INSCOP arată o intenție puternică de vot

In POLITICI PUBLICE
mai 31, 2024
Illustration idea for voting in the second UK Brexit referendum.

Tinerii români, factor decisiv în alegerile europarlamentare: Sondajul INSCOP arată o intenție puternică de vot

Cu doar câteva zile înainte de alegerile europarlamentare din 9 iunie, un sondaj realizat de INSCOP pentru Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate România și Republica Moldova aduce în atenție perspectivele și atitudinile tinerilor cu privire la procesul electoral. Rezultatele sondajului subliniază o intenție puternică de vot în rândul tinerilor români, cu factori motivaționali variind de la exercitarea dreptului democratic până la dorința de a influența politicile europene.

Potrivit sondajului, 58% dintre tinerii chestionați sunt foarte siguri că vor participa la alegeri, în timp ce 34% se declară indeciși și doar 8% afirmă că nu vor vota. Principalele motive pentru care tinerii decid să voteze includ exercitarea dreptului lor democratic (43%), dorința de a influența politicile europene (41%) și apărarea democrației împotriva extremismului (8%).

Această determinare de a participa la procesul electoral este evidentă în ciuda discrepanțelor regionale și demografice. De exemplu, tinerii din București-Ilfov se remarcă printr-o siguranță de vot de 64%, comparativ cu doar 49% în sud-estul României. În orașele universitare altele decât Bucureștiul, doar 46% dintre tineri sunt foarte siguri că vor vota. De asemenea, femeile tinere (61%) sunt mai hotărâte să voteze decât bărbații tineri (56%).

Interesant este faptul că tinerii care discută frecvent despre politică, fie cu familia, fie cu prietenii, au o probabilitate mai mare de a participa la vot. Sursele de informare politică predominante pentru aceștia sunt site-urile de știri (30%), Facebook (17%) și televiziunile (18%).

Ciprian Epure, candidat PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare, a comentat rezultatele sondajului și importanța implicării tinerilor în procesul democratic:

„Sunt încântat să văd că tinerii români își manifestă un interes crescut pentru viitorul lor politic și că sunt hotărâți să-și exercite drepturile democratice prin vot. Este îmbucurător să observ că tinerii înțeleg importanța alegerilor europarlamentare și impactul pe care îl au politicile europene asupra vieților noastre de zi cu zi.

Încurajez cu căldură fiecare tânăr să-și facă auzită vocea la urne în ziua alegerilor. Participarea noastră activă este crucială pentru modelarea direcției pe care o va lua Uniunea Europeană în următorii ani. Tinerii sunt forța vie a schimbării și putem face diferența prin votul nostru și prin implicarea noastră în viața democratică a țării ”. 

Sondajul INSCOP a evidențiat că, în ciuda unor niveluri variabile de informare și conștientizare politică, tinerii români au o determinare crescută de a participa la procesul electoral, semnificând astfel un potențial important pentru configurarea viitoarei scene politice a țării și a Uniunii Europene.

CMF 41240003