Partidul Popular European vizează majorarea bugetului PAC pentru fermierii tineri și inovatori : Dan Motreanu, candidatul  PSD-PNL, susține această inițiativă

In POLITICI PUBLICE
mai 30, 2024
Two happy young farmers or greenhouse workers loosening and replanting seedlings

Reprezentanții Partidului Popular European (PPE) au făcut o declarație importantă, subliniind necesitatea majorării bugetului Politicii Agricole Comune (PAC) pentru sprijinirea fermierilor europeni tineri și inovatori. În urma negocierilor cu Consiliul privind bugetul UE pentru 2024, Parlamentul European a reușit să obțină un supliment de 20 de milioane de euro pentru tinerii fermieri.

Dan Motreanu, candidatul PNL-PSD la alegerile europarlamentare, a susținut această inițiativă, subliniind importanța consolidării PAC și stimularea reînnoirii generaționale prin facilitarea preluării fermelor de către tineri. Această măsură este menită să sporească atractivitatea noului PAC 2023-2027 după primul an de implementare.

România are posibilitatea să acceseze până la 250 de milioane de euro pe baza prevederilor privind intervenția DR 30 “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, din Planul Național Strategic al României din cadrul PAC 2023-2027. În prima etapă, 444 de tineri fermieri vor primi fonduri europene pentru instalare, iar 45 dintre proiectele selectate pentru finanțare vizează instalarea tinerilor fermieri și fermiere în localități din județul Giurgiu. Aceste fonduri, în valoare de 70.000 de euro pentru fiecare proiect, sunt 100% nerambursabile.

În perioada următoare, se vor finanța și alte proiecte pentru instalarea tinerilor fermieri. Proiectele selectate până acum de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) sunt în valoare de 31 de milioane de euro, iar bugetul total alocat sesiunii de instalare a tinerilor fermieri lansate la finalul anului trecut se ridică la 175 de milioane de euro.

CMF 41240003