Dan Motreanu, candidatul PNL-PSD la alegerile europarlamentare : “Alianța pentru medicamente critice, un pas important pentru accesul la tratamente al pacienților europeni “

In POLITICI PUBLICE
mai 14, 2024
Doctor and pharmaceutical agent discussing

Dan Motreanu, candidatul PNL-PSD la alegerile europarlamentare, a salutat măsurile luate de Comisia Europeană pentru a preveni lipsa de medicamente în Uniunea Europeană prin lansarea Alianței pentru medicamente critice.

Motreanu a declarat că, încă din ianuarie 2023, el și mai mulți colegi europarlamentari au solicitat Comisiei Europene să ia măsuri pentru a asigura accesul pacienților la medicamente în toate statele membre ale UE. Scopul este de a se asigura că medicamentele esențiale pot fi întotdeauna furnizate pacienților, indiferent de locul în care locuiesc în UE.

Alianța pentru medicamente critice, care este parte a Autorității pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară (HERA) din cadrul Comisiei Europene, este compusă din 250 de membri înregistrați, incluzând autorități naționale, reprezentanți ai industriei farmaceutice și ONG-uri din domeniul sănătății. Motreanu a declarat că această alianță va coordona acțiunile menite să contracareze penuria de medicamente esențiale și să reformeze legislația UE în domeniul farmaceutic.

Printre obiectivele Alianței se numără consolidarea securității aprovizionării, creșterea disponibilității medicamentelor, reducerea dependenței lanțului de aprovizionare al UE și elaborarea de recomandări strategice pentru a aborda și a evita deficitele de medicamente. Analizele care vor fi efectuate vor viza dependența excesivă de un număr limitat de furnizori externi, posibilitățile limitate de diversificare și capacitățile de producție limitate.

Pe baza soluțiilor propuse, Comisia Europeană va identifica proiecte de investiții de rezervă, care ar putea beneficia de finanțare din partea UE și de la nivel național pentru a consolida producția de medicamente în UE. Dan Motreanu a subliniat importanța acestor măsuri pentru asigurarea sănătății publice și accesului la tratamente pentru toți cetățenii europeni.

CMF 41240003